Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJA
A. Blinkenas susitikime su S. Cichanouskaja pademonstravo baltarusių opozicijai paramą
BNS
Scanpix
A. Blinkenas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja, paraginusia smarkiau spausti Minsko režimą, kurį ji kaltina suklastojus pernai įvykusius prezidento rinkimus.

A. Blinkenas prisijungė prie S. Cichanouskajos ir Valstybės departamento trečios pagal rangą pareigūnės, Maskvos kritikės Victorios Nuland susitikimo, siekdamas pademonstruoti paramą baltarusių opozicijai jos lyderės susitikimų Baltuosiuose rūmuose išvakarėse.

„Padėkojau jam už paramą Baltarusijos demokratijos siekiams“, – po susitikimo tviteryje parašė S. Cichanouskaja.

„Paraginau [JAV] sustiprinti pagalbą mūsų pilietinei visuomenei, ekonomiškai ir politiškai spausti režimą ir paprašyti Rusijos atlikti konstruktyvų vaidmenį sprendžiant krizę“, – pridūrė buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus.

Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as pranešė, kad A. Blinkenas ir S. Cichanouskaja „aptarė besitęsiančias [Aliaksandro Lukašenkos režimo] represijas, susidorojimą“.

Jungtinės Valstijos „ir toliau stengsis palaikyti Baltarusijos žmones ir jų žmogaus teisių, demokratijos siekius, taip pat jų platesnius euroatlantinius siekius“, žurnalistams sakė N. Price'as.

Prezidentas Joe Bidenas yra pažadėjęs didinti spaudimą autoritariniam Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai – jau beveik tris dešimtmečius Baltarusiją valdančiam Maskvos sąjungininkui, kurio saugumo pajėgos slopino masinius protestus, kilusius po jo paskelbimo rugpjūčio rinkimų nugalėtoju.

Politikos naujokė S. Cichanouskaja, nusprendusi balotiruotis vietoje savo įkalinto vyro, tvirtina nugalėjusi tame balsavime.

Po rinkimų, kuriuos baltarusių opozicija ir Vakarai laiko suklastotais, S. Cichanouskaja nusprendė palikti šalį ir šiuo metu gyvena Lietuvoje.

JAV, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė ir Kanada praėjusį mėnesį drauge paskelbė naujų sankcijų Baltarusijai dėl „Ryanair“ keleivinio lainerio, skridusio iš Atėnų į Vilnių, priverstinio nutupdymo Minske dėl esą lėktuve iškilusios grėsmės saugumui, ir juo skridusių opozicijos tinklaraštininko Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės, Vilniuje studijuojančios Rusijos pilietės Sofijos Sapegos, arešto.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 07 20 10:38
Spausdinti