Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


2017-ųjų Sacharovo žmogaus teisių premija prieš N. Maduro kovojančiai Venesuelos opozicijai
BNS
(Reuters nuotr.).

Europos Sąjungos įstatymų leidėjai paskelbė, kad prestižinė Sacharovo žmogaus teisių premija ketvirtadienį buvo paskirta Venesuelos demokratinei opozicijai.

Šis žingsnis turėtų tapti svarbia paspirtimi judėjimui, įsitraukusiam į priešpriešą su socialistu prezidentu Nicolas Maduro. Premija buvo paskirta opozicijos partijų dominuojamai Venesuelos Nacionalinei Asamblėjai ir politiniams kaliniams, keli EP šaltiniai sakė AFP prieš paskelbiant oficialų pranešimą. Europos Parlamentas pažymėjo norįs pagerbti už laisvę kovojančių studentų ir politikų drąsą represijas vykdančios vyriausybės akivaizdoje. Liberaliosios frakcijos ALDE narys Guy Verhofstadtas sakė, kad "šis apdovanojimas palaiko demokratinių jėgų kovą už demokratišką Venesuelą". Jis ragino "tarptautinę bendruomenę prisidėti prie mūsų šioje kovoje už Venesuelos žmonių laisvę".
Šis apdovanojimas palaiko demokratinių jėgų kovą už demokratišką Venesuelą.
Praeitais metai Europos Parlamentas šį apdovanojimą paskyrė Irako jazidų aktyvistėms Nadiai Murad ir Lamiai Haji Bashar, kurios ilgus mėnesius praleido džihadistų judėjimo "Islamo valstybė" (IS) nelaisvėje ir patyrė sekso vergijos košmarus, o atgavusios laisvę pradėjo organizuoti kampanijas savo religinės bendruomenės nariams apsaugoti nuo genocido grėsmės. Sacharovo premiją, pavadintą žymaus rusų disidento Andrejaus Sacharovo vardu, Europos Parlamentas kasmet teikia išskirtinėms asmenybėms ar grupėms, kovojančioms su diktatūra, netolerancija, fanatizmu ar priespauda. Premijos vertė – 50 tūkst. eurų. Tarp šių metų finalininkų buvo pakistanietės krikščionės, jau šešerius metus laukiančios mirties bausmės, viena žmogaus teisių aktyvistė iš Gvatemalos, du Turkijoje kalinami prokurdiškų pažiūrų veikėjai, Švedijos ir Eritrėjos pilietybes turintis dramaturgas, ilgą laiką kalinamas Eritrėjoje, ir vienas Burundžio žmogaus teisių aktyvistas. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.  
2017 10 26 17:40
Spausdinti