Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gruodžio 8 d.

Namie ir svečiuose
Primirštas pupelių vaidmuo
Žinome pasakų apie dangų remiančias, iš juoko plyštančias, lyg mergelės gražias pupeles, tačiau jų valgome gana retai. Apie šias skanias ir vertingas daržoves bei jų vietą ne tik pasakų, bet ir receptų knygose primena Rasa Pangonytė.
Verslas
Siūlymas Seime: žymėti nuo originalo besiskiriančius importuojamus produktus
Seimas siūlo įpareigoti gamintojus ir platintojus ženklinti į Lietuvą įvežamus maisto produktus ir kitus gaminius, jeigu jų sudėtis skiriasi nuo originalių tokių pat produktų kitose šalyse.
Verslas
Kiek dar plėsis prekybos tinklai?
Prekybos tinklai į parduotuvių atnaujinimą ir plėtrą šiais metais sudėjo daugiau nei 48 mln. eurų. Ko tikėtis kitais metais?
Komentarai
Toliau nuo kranto
Nepagalvokit, kad vėlyvas amžius taip trinktelėjo, jog gero valgio reporteris išplaukė į jūrą žuvų. Pamatysit – priešingai. Seni draugai Vašingtone iki šiolei primena senus juokus. Galiu pakartoti vieną patarimą, kur reikia rinktis gyvenamąją vietą Amerikos sostinėje: kuo toliau nuo Vašingtono... ir tada tą atstumą padauginti iš dviejų. Rusijoje ir rusų kultūros šalyse, kur sostinė yra vienintelė gyventi verta vieta, šie juokai nesuprantami.
Namie ir svečiuose
Niekada nenuvilianti
Varškei sezoninis populiarumas neaktualus: vasarą ji gali būti gaivi, žiemą – šildanti ir soti. Nelygu, kaip pagaminsi. O ruošti iš varškės – vienas malonumas: ji lydosi, stingsta, išnyksta tarp kitų ar tampa pagrindine heroje. Rasa Pangonytė seka šio produkto transformaciją.
Verslas
Europos Sąjunga rimtai ėmėsi „maisto apartheido“ problemos, sako V. Andriukaitis
Siekiant išvengti skirtingų standartų to paties ženklo maisto produktams Rytuose ir Vakaruose, Europos Komisija nustatys vienodą maisto kokybės vertinimo metodologiją. Tą žada už sveikatą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.
Kultūra
„Žvejo pirkia“
Perskaitęs reportažo pavadinimą skaitytojo vietoje kaipmat pasukčiau skonio vaizduotę į žalias ir svaiginančias marių upių pakrantes, kurių peizažas, vandenų vėjas, už horizonto tolių pustantis vasaros ilgesį, įveikia laiką ir gundo ramiai smaguriauti žuviene ar kokiu tradicinės lietuviškos virtuvės papuošalu – sūdyto žiobrio kąsneliu su marinuotais svogūnėliais ir paprasčiausiai virtomis bulvėmis. Kadaise vienoje Kintų užeigoje toks neišdildomas skonis įsirašė mano įnoringo gomurio atmintyje. Kas geresnio gali nutikti Lietuvoje?
Verslas
„Amazon“ už 13,7 mlrd. dolerių įsigis ekologiško maisto produktų tinklą
Pavasarį sudarytam preliminariam susitarimui Jungtinių Valstijų federalinė prekybos komisija (FTC) uždegė žalią šviesą – prekybos gigantas „Amazon“ galės pirkti prekybos tinklą „Whole Foods Market“. Šis sandoris jiems kainuos 13,7 mlrd. JAV dolerių, įskaitant ir perkamos įmonės skolas.
Aktualijos
Maisto iš Vakarų rusai neragaus dar pusantrų metų, nusprendė V. Putinas
Naują įsaką dėl maisto produktų iš vakarų pasirašęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pratęsė embargo galiojimą iki 2018 metų gruodžio 31 d.
Namie ir svečiuose
Kraujinės dešros kontekste
Su dailininku Vilmantu Marcinkevičiumi reikia eiti į ryškią vietą. Taip nusprendusi Ieva Rekštytė-Matuliauskė jį pakviečia lėtų penktadienio pietų į tapytojo drobėms būdingų spalvų interjerą – restoraną „39 paralelė“.
Namie ir svečiuose
Atgal prie Šiaurės jūros
Išties, vieną dabartinių gastronominių tendencijų Lietuvoje būtų galima nusakyti perfrazuojant Jeaną Jacques’ą Rousseau. Pokalbio apie žuvų patiekalų renesansą vietą ir
Kultūra
Dukart du: aritmetika restorane
„Kai forma pralenkia turinį, gero nelauk“, – tariau užstalės bendrininkams, per vėlai supratęs žodžių banalybę. Pro didelius restorano „Meat“ langus dairiausi kiek padrikai.
Namie ir svečiuose
Eksperimentų su kopūstais lobynas
Visi gausios kopūstų šeimos nariai yra vertingi ir nusipelnę dėmesio, nors įvairiuose regionuose jų populiarumas skiriasi. Rasa Pangonytė kviečia leistis į savotišką kelionę po pasaulį.
Namie ir svečiuose
Mažo grūdo galia
Avižas ir jų naudą vertina ne tik sveikos gyvensenos puoselėtojai. Rasa Pangonytė dalijasi patarimais, kaip ruošti šias kruopas ir atrasti naujų skonio derinių.
ŽYMA
MAISTAS