Meniu
Prenumerata

pirmadienis, rugpjūčio 3 d.
Pasaulis
KORONAVIRUSAS
Pasaulis rizikuoja nebeturėti maisto
Trijų tarptautinių organizacijų vadovai trečiadienį perspėjo dėl pasaulinio „maisto stygiaus“, jeigu valdžios institucijos nesugebės tinkamai suvaldyti dabartinės koronaviruso krizės.
The Economist
PASIŠLYKŠTĖJIMO MOKSLAS
Ką šlykščiausio maisto muziejus atskleidžia apie žmogaus prigimtį ir politiką
Lankytojams vietoj bilieto įteikiamas maišelis, jei supykintų
Namie ir svečiuose
VIRTUVĖ
Šefas O. Norvilas: „Nakvynės namams sukūriau 22 receptus“
Neteisti, nesmerkti, o nuoširdžiai padėti, nes niekada negali žinoti, kaip pasisuks gyvenimas. Tokiais principais vadovaujasi „Maisto banko“ virtuvės šefas Ovidijus Norvilas, apie savo darbą pasakojęs Rasai Pangonytei.
Temos
Kalorijos mirtis: kodėl skaičiuoti cal nėra prasmės
Daugiau nei šimtmetį skaičiuodami kalorijas bandėme atsijoti maistą, nuo kurio auga antsvoris. Peteris Wilsonas tvirtina, kad metas palaidoti šį labiausiai klaidinantį matavimo vienetą.
Namie ir svečiuose
Maistas pergalėms: ką į Kiniją vežasi krepšinio rinktinės šefas?
Meilė maistui Svajūnui Jarmalai padėjo pasirinkti profesiją, o domėjimasis sportu leidžia pabėgti nuo kasdienės rutinos restorane. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės virtuvės šefas Rasai Pangonytei pasakoja, kiek mityba lemia sėkmę aikštelėje.
The Economist
MAISTAS
Vis daugiau pasaulio gyventojų valgo mėsą ir tai duoda netikėtos naudos
Padidėjęs mėsos ir kitų gyvūninių produktų vartojimas yra bloga žinia aplinkai, bet gera – daugybei žmonių.
Namie ir svečiuose
Jei pyragas neiškyla: atradimai romų virtuvėje
Nors Lietuvoje nuolat gyvena apie 2000 romų, iki šiol apie jų kultūrą ir tradicijas žinome mažai. Rasa Pangonytė kviečia atidžiau patyrinėti šios tautos virtuvę.
Temos
Rutina lėkštėje: kodėl kasryt valgome tą patį?
Kiekviena šalis turi savo pusryčius. Tačiau, kaip pastebi Josie Delap, pastaruoju metu pirmasis dienos valgis ima nebepaisyti valstybių sienų.
The Economist
MITYBA
Kaip vištiena turtingajame pasaulyje tapo populiariausia mėsa
Iš 30 mlrd. ūkiuose auginamų gyvulių ir paukščių šiandien 23 mlrd. – vištos
Namie ir svečiuose
Nuginkluojantys svetingumu: žvilgsnis į karaimų virtuvę
Karaimai – Trakai – kibinai. Tokia seka rikiuojasi galvoje išgirdus šios tautos vardą. Iš tiesų pusmėnulio formos pyragėliai su mėsa – tik mažytė gausaus karaimų kulinarijos paveldo dalis. Rasa Pangonytė žvelgia į kasdienį bei šventinį šios daugiau nei 600 metų kartu gyvenančios tautos stalą.
Kultūra
Moderni mažos agrarinės valstybės pramonė
XX a. pradžioje besikurianti Lietuvos valstybė buvo likusi industrializuotos ir urbanizuotos Europos pašonėje – 1923 m. surašymo duomenimis, kaimuose gyveno daugiau nei 84 proc. šalies gyventojų, o apie 79 proc. dirbančių žmonių plušėjo žemės ūkyje
IT ir transportas
Antibiotikai maiste – nepagrįstos baimės
Maisto pramonėje gajus mitas, kad visi produktai yra prisotinti antibiotikų. Pakalbinus pirkėjus išgirsi įvairiausių versijų, kaip antimikrobinės medžiagos patenka ant mūsų stalo. Šia tema kiekvienas pasakojimas lenkia vienas kitą savo išradingumu ir fantazija.
Namie ir svečiuose
Primirštas pupelių vaidmuo
Žinome pasakų apie dangų remiančias, iš juoko plyštančias, lyg mergelės gražias pupeles, tačiau jų valgome gana retai. Apie šias skanias ir vertingas daržoves bei jų vietą ne tik pasakų, bet ir receptų knygose primena Rasa Pangonytė.
Verslas
Siūlymas Seime: žymėti nuo originalo besiskiriančius importuojamus produktus
Seimas siūlo įpareigoti gamintojus ir platintojus ženklinti į Lietuvą įvežamus maisto produktus ir kitus gaminius, jeigu jų sudėtis skiriasi nuo originalių tokių pat produktų kitose šalyse.
ŽYMA
MAISTAS