Meniu
Prenumerata
antradienis, balandžio 7 d.
Namie ir svečiuose
Svečias į namus – Dievas į namus
Lietuvoje gyvena 23 tūkst. sentikių. Nors skaičius nemažas, apie šios religinės bendruomenės kultūrą ir tradicijas žinome tik nuotrupas. Detalesnį jos paveikslą piešia Rasa Pangonytė.
Namie ir svečiuose
Prie puodelio kafijos: Mažosios Lietuvos virtuvė
Mažosios Lietuvos regionas buvo ir liks šiek tiek paslaptingas. Šio krašto žmones nuo kitų šalies gyventojų visada skyrė kitas tikėjimas, savita tarmė, tvarka ir kultūra. Kitokie čia ir tradicinių patiekalų skoniai – jų ieškojo Rasa Pangonytė.
Namie ir svečiuose
Jei pyragas neiškyla: atradimai romų virtuvėje
Nors Lietuvoje nuolat gyvena apie 2000 romų, iki šiol apie jų kultūrą ir tradicijas žinome mažai. Rasa Pangonytė kviečia atidžiau patyrinėti šios tautos virtuvę.
Namie ir svečiuose
Kvepianti ne tik barščiais: ukrainiečių virtuvės tradicijos
Nors dažnas ukrainietis Lietuvoje gyvena taip seniai, kad ją vadina antrąja tėvyne, visgi gerbia ir puoselėja savo krašto tradicijas – be galo skirtingas, kaip ir pati šalis. Apie įvairiaskonę maisto kultūrą Rasai Pangonytei pasakoja Vilniaus ukrainiečių bendruomenė.
Namie ir svečiuose
Nesuprasta, pamiršta ir vėl madinga litvakų virtuvė
Kaimynystė su litvakais tokia ilgaamžė, kad sukiodamiesi virtuvėje kartais nebeatsirenkame, kas yra kieno. Nepaisant to, kai kurios jų kulinarinės tradicijos vis dar paslaptingos, gausiai apipintos mitais. Istorinės Lietuvos žydų virtuvės duris praveria Rasa Pangonytė.
Namie ir svečiuose
Nuginkluojantys svetingumu: žvilgsnis į karaimų virtuvę
Karaimai – Trakai – kibinai. Tokia seka rikiuojasi galvoje išgirdus šios tautos vardą. Iš tiesų pusmėnulio formos pyragėliai su mėsa – tik mažytė gausaus karaimų kulinarijos paveldo dalis. Rasa Pangonytė žvelgia į kasdienį bei šventinį šios daugiau nei 600 metų kartu gyvenančios tautos stalą.
Namie ir svečiuose
Unija lėkštėje: gastronominiai pasivaikščiojimai po Lenkiją
Artima kaimynystė ir bendra valstybių istorija neišvengiamai paveikė Lietuvos ir Lenkijos gastronomijos kultūrą – sunku nesidalyti bendra virtuve gyvenant kartu. Rasa Pangonytė bando išnarplioti lietuviško bei lenkiško skonio kamuolį.
Namie ir svečiuose
Syta, plovas ir kiti totorių skanėstai
Totoriai ir lietuviai. Skirtinga religija, skirtingos tradicijos, ta pati žemė ir mėgstami valgiai. Vienus iš jų pasiskolinome, pervadinome savaip, kitų skonio paslaptį vis bandome perprasti. Rasa Pangonytė seka tradicinių totoriškų patiekalų kelią.
Namie ir svečiuose
Primirštas pupelių vaidmuo
Žinome pasakų apie dangų remiančias, iš juoko plyštančias, lyg mergelės gražias pupeles, tačiau jų valgome gana retai. Apie šias skanias ir vertingas daržoves bei jų vietą ne tik pasakų, bet ir receptų knygose primena Rasa Pangonytė.
Namie ir svečiuose
Niekada nenuvilianti
Varškei sezoninis populiarumas neaktualus: vasarą ji gali būti gaivi, žiemą – šildanti ir soti. Nelygu, kaip pagaminsi. O ruošti iš varškės – vienas malonumas: ji lydosi, stingsta, išnyksta tarp kitų ar tampa pagrindine heroje. Rasa Pangonytė seka šio produkto transformaciją.
Namie ir svečiuose
Žalioji avokado magija
Pusryčiams, vakarienei, desertui – prisiekę avokadų gerbėjai juos gali valgyti kelis kartus per dieną. Rasa Pangonytė vertina šių vaisių kulinarinių galimybių ribas.
Namie ir svečiuose
Išbandymas kvapu ir skoniu
Česnakas nebūna nuobodus. Vieną dieną jis kerta deginančiu aštrumu, kitą – gundo aliejuje skrundančių gabalėlių aromatu, trečią – stebina švelniu salsvumu. Rasa Pangonytė dalijasi šios daržovės teikiamais atradimais.
Namie ir svečiuose
Burbuolių vilionės
Kukurūzai jau atsikratė kadaise pelnytos gyvulių pašaro reputacijos. Kodėl šių daržovių turėtų dažniau patekti ant mūsų stalų, įrodinėja Rasa Pangonytė.
Namie ir svečiuose
Nostalgijos skonis
Rabarbarai primena vaikystę: seno sodo pašalį, švelnų „triaukšt“ kandant cukruotą stiebo galiuką ir kvapnų vasaros kompotą. Rasa Pangonytė atkuria senus ir ieško naujų šios daržovės receptų.
ŽYMA
GAMINU PATS