Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VILNIUS
Vietoj buvusios Šv. Jokūbo ligoninės – Vasario 16-osios kompleksas
BNS
„DO Architects“
Vasario 16-osios komplekso vizualizacija.

Vilniuje, buvusios Šv. Jokūbo ligoninės teritorijoje bus statomas Vasario 16-osios kompleksas, kurį sudarys „Clarion” viešbutis su konferencijų centru bei mokykla. Į projektą iki 2023 metų pabaigos ketinama investuoti daugiau kaip 55 mln. eurų.

Projekto vystytoja bendrovė „Orkela“ ir statybų įmonė „Naresta“ pranešė pasirašiusios rangos sutartį. Su viešbučio operatore taip pat jau pasirašyta sutartis, BNS panešė „Lords LB Asset Management“ valdomo fondo, kuriam priklauso „Orkela“, atstovė.

„Šis projektas savo apimtimi yra vienas didžiausių įmonės veiklos istorijoje. Todėl noriai prisiimame atsakomybę prikelti legendinę Lietuvos sostinės vietą naujam gyvenimui, saugodami pagarbą paveldui ir istorinėms vertybėms“, – pranešime sakė „Narestos“ generalinis direktorius Arūnas Šlenys.

Numatoma, kad vietoj buvusios ligoninės iškils A+ energinės klasės viešbučių kompleksas su iki 500 vietų konferencijų centru bei požemine automobilių aikštele.

Anot A. Šlenio, projektas ypatingas tuo, kad čia vyks tiek nauja statyba, tiek rekonstrukcija, tiek keturių dabartinių pastatų pertvarka. Bažnyčios ir vienuolyno erdvės išliks saugomos ir neliečiamos.

„Pagal projektą tarp Neries upės ir Lukiškių aikštės bus vystoma urbanistinė vietos tradicija ir formuojamas vientisas gyvybingas kvartalas, kuris bus patrauklus ir miestiečiams, ir investuotojams, ir turistams“, – pranešime teigė investicijų valdymo įmonės „Lords LB Asset Management“ fondo valdytojas Karolis Tuinyla.

Pasak jo, konkursą laimėjusi „Naresta“ pasiūlė patrauklią kainą ir inovatyvius inžinerinius sprendimus.

Leidimą rekonstruoti buvusios Šv. Jokūbo ligoninės pastatus Vilniaus miesto savivaldybė suteikė šių metų kovą.

Tuomet skelbta, kad atnaujintą kvartalą sudarys Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia, dominikonų vienuolynas, į švietimo įstaigą rekonstruoti keturi šiuo metu apleisti buvusios ligoninės pastatai, visuomenei atvertas vidinis sodas bei naujas pastatas – „Clarion“ viešbutis su konferencijų centru.

Teritorijoje miestiečiams bus sukurtos viešosios erdvės: istoriniame kieme veiks sodas, kur bus galima klausytis karilionų muzikos koncertų, ketvirtadalis viso komplekso sklypo ir aplinkos ploto bus apsodinta želdynais ir augalais.

Iš pradžių projekte buvo numatytas viešbutis ir biurai. Jį „Orkela“ pristatė 2018 metų kovą, tačiau dėl architektūros sprendinių sulaukta kritikos.

Vėliau pakoreguotą projektą nagrinėjusi Vilniaus regioninė architektų taryba jį įvertino palankiau, tačiau nepritarusi projekto sprendiniams savivaldybė neišdavė statybos leidimo.

2018 metų rudenį Kultūros paveldo departamento taryba patikslino komplekso vertingąsias savybes: nuspręsta, jog bažnyčia, dominikonų vienuolyno ansamblis ir ligoninės statiniai yra vienas kompleksas – bendras paveldosaugos objektas.

2019-aisiais atnaujintą atvirą tarptautinį architektūrinį konkursą laimėjo architektų biuras „DO Architects“, kuris pasiūlė naują aukštos architektūrinės ir urbanistinės kokybės sklypo plėtojimo sprendimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 09 13:44
Spausdinti