Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Siekiama suformuoti tarptautinę komisiją dėl Astravo AE
BNS
(Pixabay nuotr.).

Lietuva sieks įrodyti, kad Baltarusijoje statomą Astravo atominę elektrinę turi tikrinti tarptautinė ekspertų komisija. Tai bandoma padaryti Minske prasidedančiame ESPO konvencijos aukšto lygio šalių susitikime.

Penktadienį turėtų būti pasirašytas ESPO šalių sprendimas, kuriame bus siūloma sukurti tarptautinę ekspertų grupę, kuri vertintų Astravo AE statybas. Be to, sprendime turi būti pažymėta, kad Baltarusija neatsakė į svarbius klausimus – tokius kaip statybos aikštelės pasirinkimo kriterijai. „Įgyvendinimo komiteto nutarime bus daug klausimų – tarp jų ir Astravo. (...) ESPO konvencijos įgyvendinimo komitetas iškėlė penkis klausimus dėl Astravo AE ir pasakė, kad norint į juos atsakyti reikia kurti ekspertų grupę – arba dvišalę Lietuvos ir Baltarusijos, arba tarptautinę, kur po vieną užsienio ekspertą parenka Lietuva, Baltarusija ir ESPO. Pastarasis variantas mums labiausiai priimtinas“, – BNS sakė aplinkos ministras Kęstutis Navickas.
ESPO konvencijos įgyvendinimo komitetas iškėlė penkis klausimus dėl Astravo AE ir pasakė, kad norint į juos atsakyti reikia kurti ekspertų grupę – arba dvišalę Lietuvos ir Baltarusijos, arba tarptautinę.
2014 metais Ženevoje vykęs ESPO konvencijos šalių susitikimas patvirtino, kad Baltarusija, vystydama Astravo AE projektą, pažeidė keturis konvencijos straipsnius. Nagrinėdamas bylą įgyvendinimo komitetas suformulavo penkis klausimus: atominės elektrinės aikštelės parinkimo kriterijai, AE atsparumas sunkaus keleivinio orlaivio kritimo atveju, galimas AE poveikis požeminiam geriamajam vandeniui ir Neries upės vandeniui, panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymas ir vertinimui naudoti duomenys apie gyventojų, kurie gali būti paveikti avarijos atveju, tankį. Pasak K.Navicko, Lietuvos pozicija yra, kad šie klausimai sprendime turi išlikti tokie, kaip buvo suformuluoti ir į juos turi atsakyti tarptautiniai ekspertai. Astravo branduolinę jėgainę Rusijos korporacija „Rosatom“ stato 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuvos Vyriausybė teigia, kad darbai vyksta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos standartų. Minskas šiuos priekaištus atmeta.
Baltarusija atkerta, kad jėgainę stato nepažeisdami taisyklių.
Lietuva reikalauja, kad Baltarusija padarytų visus būtinus seismologinius, geologinius, hidrologinius AE aikštelės tyrimus, atliktų aikštelės parinkimo procedūras pagal numatytus standartus, taip pat prašo visos apimties SEED misijos ir streso testų pagal Europos Sąjungos metodologiją. Baltarusija į tai atkerta, kad jėgainę stato nepažeisdami taisyklių. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 13 12:56
Spausdinti