Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ASTRAVO ATOMINĖ ELEKTRINĖ
Estijos elektros tinklų vadovas: nesutarimai dėl Astravo AE yra Lietuvos kaltė
IQ
www.needpix.com
Elektros tinklai.

Valstybinės Estijos elektros tinklų „Elering“ valdybos pirmininkas Taavis Veskimagis prasitarė, kad dėl Baltijos šalių bendros energetikos politikos nesutarimų kalčiausia yra būtent Lietuva.

„Iš vienos pusės yra Estija ir Latvija su savo į pelną orientuotu pragmatizmu, o iš kitos – milžinišką nacionalinį troškimą demonstruojanti Lietuva, norinti savo gyventojams parodyti gražų žaidimą“, – savo komentare portale „Postimees“ rašė T. Veskimagis.

Portalo err.ee duomenimis, nors Astravo atominės elektrinės klausimas šiuo metu stipriai eskaluojamas, „Elering“ vadovo teigimu, yra ir jau kuris laikas besitęsiančių ir neišsprendžiamų klausimų, tokių kaip Baltijos šalių pasirinkimas prisijungti prie Skandinavijos ar Vidurio Europos elektros tinklų, kaip toliau plėtoti bendros dujų rinkos projektą.

T. Veskimagis rašė, kad Lietuva ėmėsi savavališkų pozicijų energetikos sektoriuje ir su juo susijusiuose teisės aktuose, taip ir nepasikonsultavusi su Estija ir Latvija, nors jas irgi paveiks Vilniaus daromi sprendimai. Tai, pasak Estijos elektros tinklų vadovo, nėra geras kooperacijos pagrindas.

Pasak T. Veskimagio, Estija ir Latvija nenori prisidėti prie dėl aplinkosauginių ir Kremliaus įtakos baimės paskatinto Lietuvos vykdomo baltarusiškos elektros boikoto, nes tai galėtų pakenkti viso Baltijos regiono elektros tiekimui.

Rusija gali pradėti svarstyti nutraukti elektros tiekimą į mūsų regioną dar prieš 2025 m. planuojamą tinklų sinchronizacijos su ES datą, ir tai būtų gerokai blogiau, nei būti bent kol kas prisijungus prie dabartinių tiekimo linijų, net ir nepaisant tam tikrų rinkos iškraipymų.

Rusijos ir Baltarusijos gamintojams nereikia mokėti ES anglies junginių emisijos mokesčio, todėl per pastaruosius metus rinkoje šių šalių siūloma elektra yra gerokai pigesnė nei vietinė. Nors Estija neturi tiesioginių tinklų su šiomis dviem Rytų valstybėmis, iki jos elektra ateina per „NordPool“ elektros biržą.

Dėl šių nesutarimų Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę paskutinę akimirką atšaukė savo vizitą į kasmetį Baltijos šalių vadovų susitikimą.

Nors Latvija ir Estija iš esmės neprieštarauja Lietuvos vykdomam baltarusiškos elektros boikotui, prie jo ir neprisijungia. 

2020 06 30 12:10
Spausdinti