Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


MOKESČIAI
D. Kreivys santūriai vertina siūlymus dėl lengvatinio PVM elektrai ir dujoms
BNS
Fotobankas

Seimo opozicijos atstovams raginant gyventojams taikyti lengvatinį pridėtinės vertės mokestį (PVM) už elektrą ir dujas, energetikos ministras sako, jog juos reikėtų remti tikslinėmis socialinėmis priemonėmis.

„Skamba neblogai, bet tada pagalvokime iš dar vienos pusės – kas yra geriau: ar duoti lengvatą visiems, kuriems kitą kartą jos reikia ar nereikia, ir turtingiems žmonėms, ar geriau, ką dabar daro Socialinės apsaugos ministerija – pakelkime „grindis“, ta prasme, kad daugiau žmonių, kurie yra skurde, jaunos šeimos, vieniši asmenys, pensininkai – jiems pakeltume kompensuojamą dalį“, – LRT radijui antradienį kalbėjo Dainius Kreivys.

D. Kreivys pažymėjo, kad sumažinus PVM tarifą, būna sunku grįžti prie ankstesnio jo dydžio.

„Kuomet PVM sumažini, turbūt niekados jo ir nebeatstatai (...) Todėl žiūrint iš valstybės pajamų perspektyvos, iš to, kad PVM yra pagrindinis mokestis, kuriuo finansuojame socialinę apsaugą (...) turbūt geriau būtų tikslingai panaudoti, per socialines priemones, o kitiems žmonėms išdėstant (kainų augimą – BNS) per ilgesnį laikotarpį“, – kalbėjo ministras.

„Darbiečiai“ siūlo iki 2022 metų gegužės šilumai vietoj 9 proc. taikyti 5 proc. PVM, o socialdemokratai – 9 proc. PVM elektrai ir dujoms (dabar – 21 proc.).

Vyriausybė trečiadienį svarstys įstatymų pataisas, kurios reglamentuos elektros bei dujų kainų buitiniams vartotojams augimo išdėstymą per penkerius metus. Pataisomis taip pat siūloma antrai vartotojų grupei pusmečiui pratęsti nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimą.

Energetikos ministerija nurodo, kad tokiu būdu elektros kaina vartotojams, kurie iki šiol nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo, nuo kitų metų augtų 21 proc., dujos virykles turintiems žmonėms – 20 proc. (vietoj dabar prognozuojamų 51 proc.), dujomis šildantiems namus – 30 proc. (vietoj 83 proc.).

Vyriausybė kartu su 2022 metų biudžetu siūlo didinti ir kompensacijų už šildymą gavėją ratą. Jei Seimas pritars valstybės remiamų pajamų (VRP) didinimui, nuo kitų metų sausio kompensacijas gautų dar 15 tūkst. gyventojų ir tam reikėtų papildomai 15,8 mln. eurų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 12 10:26
Spausdinti