Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ASTRAVO AE
Baltijos šalys artėja prie sprendimo dėl Astravo elektros
BNS
Scanpix
Žygimantas Vaičiūnas.

Baltijos šalys gali jau artimiausiomis savaitėmis pasiekti bendrą poziciją dėl Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) elektros importo ribojimo, tikisi energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. 

„Deramės kartu, sėdime prie bendro stalo su Latvija ir Estija tam, kad sukurtume planą, kaip Baltarusijoje pagaminta elektra negalėtų būti importuota į Baltijos šalis. Matydamas atmosferą ir konstruktyvumą, kartu ir Europos Komisijos įsitraukimą, tikiu, kad turėsime tikrai gerą kompromisą“, – Žinių radijui sakė Ž. Vaičiūnas. 

Premjeras Saulius Skvernelis praėjusią savaitę taip pat sakė, kad Baltijos šalys artėja prie bendro sprendimo nepirkti elektros iš Astravo atominės elektrinės. Baltijos šalių ministrai pirmininkai penktadienį Taline aptarė Baltijos šalių energetikos rinkos plėtrą.

Latvijos vyriausybė pernai rugpjūtį buvo paskelbusi, kad Lietuvai nutraukus elektros prekybą su Baltarusija, Ryga perkels ją ties Latvijos siena. Latvijos elektros perdavimo sistemos operatorius AST komentavo BNS, kad taip norima užtikrinti prekybos galimybes tarp Baltijos šalių ir Rusijos. Tuo metu Lietuva jau yra ėmusis žingsnių blokuoti Astravo elektros importą. 

Energetikos ministras Ž. Vaičiūnas antradienį kartu pabrėžė, jog svarbu išvengti „galimybės manipuliuoti Astravo korta ir trukdyti Baltijos šalių sinchronizaciją“ su žemyninės Europos elektros tinklais.   Pasak jo, jau kitą mėnesį Baltarusijoje turėtų lankytis tarptautiniai ekspertai. Ministras pakartojo, kad kol nėra įgyvendintos streso testų rekomendacijos, ši atominė elektrinė neturi pradėti veikti. 

„Mano žiniomis, jau kovo mėnesį yra planuojamas Europos Komisijos (EK) vizitas kartu su Europos branduolinės energetikos reguliatorių atstovais į šią elektrinę įvertinti Baltarusijos pateikto veiksmų plano – kiek tas veiksmų planas padėtų užtikrinti saugą ir kiek jis yra adekvatus“, – kalbėjo ministras. 

Minske vasarį per Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus vizitą Baltarusijos diplomatijos vadovas Vladimiras Makėjus teigė, kad jo šalis „artimiausiu metu“ žada priimti EK Energetikos generalinio direktorato ir Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) atstovus.

Lietuva laikosi pozicijos, kad elektrinė Baltarusijoje statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, bet Minskas kaltinimus neigia.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 11 09:21
Spausdinti