Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ASTRAVO AE
Baltarusijos branduolinių ambicijų skonis – vis kartesnis
BNS
Fotobankas
Astravo AE.

Stringant Astravo atominės elektrinės projekto įgyvendinimui Baltarusija prašo Rusijos sumažinti tam suteiktos paskolos palūkanas ir prailginti jos grąžinimo terminą.

„Tai yra logiškas sprendimas, atsižvelgiant į terminų užvėlinimą. Mes prašome atidėti paskolos mokėjimų pradžią. Be to, siekdami išvengti papildomos finansinės naštos, prašome prailginti šios paskolos grąžinimo terminą bei šiek tiek sumažinti palūkanas. Paskolos sąlygas siekiame priartinti prie vidutinių „Rosatom“ projektų užsienyje. Derybas dėl šios paskolos sąlygų pakeitimų siūlome pradėti tarpvyriausybiniu lygiu“, – pareiškė Baltarusijos pirmasis vicepremjeras Dmitrijus Krutojus.

D. Krutojaus žodžiais, ši tema buvo viena pagrindinių Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino derybose praėjusį penktadienį Sočyje.

2011-ųjų lapkritį Rusija suteikė Baltarusijai valstybinę 10 mlrd. JAV dolerių vertės paskolos liniją 25 metams branduolinei jėgainei Astrave pastatyti. Atitinkama tarpvyriausybinė sutartis skelbia, kad ši suma sudarys 90 proc. tikėtinos projekto sąmatos, o likusią išlaidų dalį dengs Baltarusija.

Dabar Minskas siekia, kad paskolos grąžinimo terminas būtų prailgintas iki 35 metų, sumažinant palūkanas.

Pirmosios branduolinės jėgainės Baltarusijoje įjungimas jau ne kartą buvo atidėtas. Pagal pradinius Astravo AE projekto planus, pirmasis iš dviejų reaktorių turėjo pradėti veikti 2018-ųjų lapkritį, bet tai buvo nukelta į praėjusių metų vidurį, po to – į rudenį, vėliau – į šių metų sausį, o dabar tam yra suteiktas platesnis terminas – šių metų pirmasis ketvirtis.

Astravo AE stato Rusijos valstybinė branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“. Jėgainė turės du rusiško VVER projekto reaktorius, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 10 11:43
Spausdinti