Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Vienos palėpės istorija
Viktorija Vitkauskaitė
(Raimondo Urbakavičiaus nuotr.).

Pro buto Kauno senamiestyje langus atsiveriantis vaizdas nepakitęs nuo tarpukario, tačiau pats būstas išgyveno ne vieną virsmą. Po jį besidairanti Viktorija Vitkauskaitė įsitikina, jog dabar – gražiausias šių namų etapas.

Prie šio interjero koncepcijos būtų galima priklijuoti bent keletą madingų gyvensenos etikečių: ir „pasidaryk pats“, ir „sąmoningas vartojimas“, tam tikru atžvilgiu – net „zero waste“ (nulis atliekų). Bet prieš 15 metų būstą palėpėje įsigijęs Sigitas Šidlauskas apie jokias madingas tendencijas negalvojo. Tiesiog ieškojo vietos, tapsiančios jo namais.

„Mano galimybės buvo mažos, bet norai – dideli“, – prisimindamas juokėsi Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius. Vienas didžiausių išsirinkto buto pranašumų buvo vieta: nuo namų pasiekti teatrą pėsčiomis užtrunka vos kelias minutes. Pati erdvė atrodė daug žadanti, tačiau reikalaujanti nemažai darbo. 1932 m. statytame name tarpukariu gyveno pasiturintys žmonės, kuriems pritaikyti palėpę gyvenimui nebuvo aktualu. Dokumentai atskleidžia, kad ši namo vieta įrengta gerokai vėliau – jau 1952 m. Per pirmąjį S. Šidlausko apsilankymą būstas buvo suskirstytas į daug mažų kambarėlių, be to, nebuvo ir stoglangių, tačiau tai aktoriaus neišgąsdino. „Moku pamatyti, ką galima padaryti iš erdvės“, – sakė jis.

Dvejus metus užtrukusiam remontui neprireikė architektų ir dizainerių pagalbos – aktorius pats suplanavo erdves, pats sprendė, kurias nereikalingas pertvaras išgriauti: „Sakyčiau, kad 90 procentų mano sprendimų pasiteisino.“ Juokėsi, kad iki tol su panašiais darbais gyvenime nebuvo susidūręs: „Nežinojau, kas yra gipsas, o „Senukai“ man neegzistavo.“ Šiandien jo būste vienintelės vidaus pertvaros – skiriančios miegamąjį ir vonios kambarį. Likusi virtuvės, svetainės ir darbo kambario erdvė – bendra, todėl galima laisvai judėti po visą būstą – tuo mielai naudojasi ir juodakailis šių namų gyventojas šuo Dublis.

2019 06 28 10:47
Spausdinti