Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INTERJERAS
Šeimos namai, kupini prisiminimų
Viktorija Vitkauskaitė
Raimondas Urbakavičius

Šiuose namuose gyvena jau ketvirtoji vilniečių šeimos karta. Toks retas mūsų laikais tęstinumas interjere atsispindi pagarba praeičiai, tradicijoms ir paveldėtoms vertybėms.

Medicinos mokslų daktarės Ritos Krikštopaitytės balkoną žino turbūt visi vilniečiai – jau ne vienus metus sostinėje vasarą jis išrenkamas gražiausiu. Tačiau pravėrus namų duris tampa akivaizdu, kad balkonas – tik maža tos susikurtos jaukios, šeimos istorija persmelktos oazės dalis.

R. Krikštopaitytė čia gyvena jau 66 metus – kone visą savo gyvenimą. Moteris prisimena, kad kai kartu su tėvais čia įsikraustė (tuomet jai buvo vos ketveri), lenkų inžinieriaus statytame name dar buvo įvesta ankstesnei santvarkai būdinga komunalinių butų sistema. Tad virtuve reikėjo dalytis su kaimynais, o Krikštopaičių šeima glaudėsi kambaryje, kuriame dabar įrengtas šių namų salonas. Tais laikais čia nebuvo ir radiatorių, o patalpas šildė krosnys – po vieną dviem kambariams.

Raimondas Urbakavičius
Didysis erdvių namų kambarys.

Netrukus šeimos namais tapo visas penkių kambarių butas. Šįkart „IQ Life“ komanda svečiavosi viename jų, savo autentika ir ilgametėmis istorijomis galinčiame pretenduoti į muziejų. Kartu su dukra, žentu ir dviem anūkais šiame būste gyvenanti R. Krikštopaitytė būtent didžiajame kambaryje beveik nieko nekeitė. Viskas – nuo autentiškų dekoratyvių lipdinių, dvivėrių durų, koklinės krosnies (beje, puikiai veikiančios) su įspūdinga karūna iki inkrustuotų baldų ir meno kūrinių – yra likę dar nuo senųjų laikų.

2020 02 21 08:43
Spausdinti