Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Primirštas pupelių vaidmuo
Rasa Pangonytė
Duonos ir pupelių pudingas su alaus bei pupelių ledais. (Petro Malūko nuotr.).

Žinome pasakų apie dangų remiančias, iš juoko plyštančias, lyg mergelės gražias pupeles, tačiau jų valgome gana retai. Apie šias skanias ir vertingas daržoves bei jų vietą ne tik pasakų, bet ir receptų knygose primena Rasa Pangonytė.

Margos ir vienspalvės, didelės ir mažos – pasaulyje suskaičiuojama dešimtys tūkstančių rūšių pupelių. Įvairovė – milžiniška, tačiau visų skonis gana panašus. Skiriasi tik jose sukauptų medžiagų kiekis.

Kaip teigė klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė, kuo ryškesnė pupelių spalva, tuo daugiau jose antioksidantų. Šiuo požiūriu raudonosios pupelės yra pranašesnės už baltąsias. Vis dėlto gydytoja pasisako už įvairovę ir ragina rinktis kuo skirtingesnius ankštinius produktus: „Mažėjant vasarinių daržovių, ankštinės daržovės galėtų tapti visai nebloga alternatyva per vegetarines dienas, kurių turime daryti bent vieną du sykius per savaitę. Svarbu prisiminti kuo daugiau spalvų. Kuo įvairiau, tuo geriau.“

Ilgai sotumo jausmą palaikančių gerųjų angliavandenių, baltymų, B grupės vitaminų, folio rūgšties, kalio ir daugybės kitų mikroelementų šaltiniu vadinamos pupelės bei pupos tinka beveik visiems. Atidžiau rinktis pupeles rekomenduojama tik sergantiems podagra, tam tikromis virškinimo sistemos ligomis ar inkstų akmenlige. Pupelės garsėja savybe sukelti pilvo pūtimą, tačiau medikai sako, kad taip nutinka, kai žmogus neturi tam tikrų fermentų. Varginamiems tokių bėdų gydytoja rekomenduoja rinktis žaliąsias pupeles, dar vadinamas spindulinėmis pupuolėmis.

2018 04 25 11:01
Spausdinti