Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Nostalgijos skonis
Rasa Pangonytė
Sezoninis skanėstas. (Dariaus Markūno nuotr.).

Rabarbarai primena vaikystę: seno sodo pašalį, švelnų „triaukšt“ kandant cukruotą stiebo galiuką ir kvapnų vasaros kompotą. Rasa Pangonytė atkuria senus ir ieško naujų šios daržovės receptų.

Kuklūs daržo užkampio gyventojai nuo seno naudoti medicinos tikslais, o kulinarų Europoje pamėgti prasidėjus masinei cukraus gamybai. Didžiojoje Britanijoje rabarbarai itin išpopuliarėjo karalienės Viktorijos laikais ir yra mėgstami iki šiol, nes auginami beveik visus metus. Lietuviškame darže jie noriai lankomi vėlyvą pavasarį ir pamirštami, kai atsiranda daugiau ir saldesnių skanėstų.

Jų receptų negausu ir lietuviškų valgių knygose: kompotas, saldi sriuba, kisielius. Vieną įdomesnių pavyko aptikti Fanios Lewando „Vilniaus vegetariškų patiekalų knygoje“ – šaltą saldintą rabarbarų sriubą, pagardintą grietine, autorė rekomenduoja valgyti su šviežiomis bulvėmis.

Vargu ar greitai pasivysime Didžiąją Britaniją, tačiau pasistengti verta. VIP ūkio šeimininkė dr. Ingrida Verbylienė pastebi, kad žmonės vis aktyviau domisi šiomis daržovėmis, perka ne tik valgomus lapkočius, bet ir rabarbarų kelmus ankstyvą pavasarį, nes nori kuo greičiau sulaukti derliaus.

2017 01 04 15:52
Spausdinti