Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


Kai miegui nelieka laiko: „Nacionalinės ekspedicijos“ virėjo patirtys
Rasa Pangonytė
Ekspedicijos narių maitinimu M. Mozūra rūpinosi penkerius metus. (Andriaus Lygnugario, Jurgos Laivės, asmeninio archyvo nuotr.).

Mantas Mozūra – mobilaus restorano savininkas, puikiai savo darbą įvaldęs virėjas ir šiek tiek romantikas. Su Rasa Pangonyte jis kalbasi apie susikurtą laisvę, džiaugsmą matyti jo maistu patenkintus žmones ir išgyventą mandalų kūrimo lėkštėje etapą.

„Na, taip, valkatėlė aš, valkatėlė...“ – trumpai pasvarstęs, ar išties yra tinkamiausias kandidatas temai apie virtuvės šefus be restorano, nusijuokęs pripažino M. Mozūra.

25 metų darbo patirtį turinčio virėjo restoranas – senas juodai dažytas furgonas. Iš vagonėlio su užrašu „TRICK TRUCK food magic“ jis maitina biurų darbuotojus, muzikos festivalių lankytojus, svečius privačiuose renginiuose ir LRT televizijos projekto „Nacionalinė ekspedicija“ komandą.

Visus penkerius metus su ekspedicija keliavęs virėjas šį laiką vadina atostogomis, nors poilsinės kelionės tai toli gražu neprimena. Maistą renginiams įpratusiam ruošti M. Mozūrai normaliomis sąlygomis pamaitinti 40 žmonių nebūtų sudėtinga, bet ekspedicijoje viskas kitaip. „Turi anksti atiduoti pusryčius, tada viską susikrauti, nuvažiuoti apsipirkti ir atvykęs į stovyklavietę spėti viską pagaminti. Dažniausiai guliesi kokią antrą valandą nakties ir keliesi penktą šeštą“, – apie įprastą darbo grafiką kalbėjo jis. Prie šių darbų prisideda ir kasdienis 40 porcijų pietų lauknešėlių ruošimas.

2020 01 15 08:52
Spausdinti