Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Žaidimai miestu
Viktorija Vitkauskaitė
„Laimikis.lt“ nuotr.

Kovą Kinijoje vykusi tarptautinė urbanistikos ir architektūros bienalė iškėlė naujų klausimų apie miestų ateitį. Parodoje pirmą kartą dalyvavusios Lietuvos atstovai pastebi, kad, nepaisant europietiškų ir kiniškų mastų skirtumų, kintančios tendencijos aktualios ir mūsų regionui.

Septintoji Šendženo ir Honkongo bienalė skirta urbanistinės įvairovės temai. Vienas svarbiausių jos aspektų – natūraliai mieste susiformavusių kaimų praktika. Lietuvai atstovavusi miesto žaidimų ir tyrimų laboratorija „Laimikis.lt“ pristatė medinėms Vilniaus Šnipiškėms skirtą ekspoziciją. „Bienalėje įsitikinome, kad kvartalus tipiškai užstatyti daugiabučiais nebeveikia: atėjo greitų, niveliuojančių statybų pabaiga. Reikia galvoti apie miesto rajonų ir kvartalų įvairovę, aiškų jų identitetą“, – sakė vienas „Laimikis.lt“ įkūrėjų, architektas ir kūrybininkas Julius Narkūnas.

Parodos kuratoriai – įtakingas kinų urbanistikos ir architektūros biuras „Urbanus“ – identiteto ir įvairovės klausimus gvildeno ne tik teoriškai, bet ir praktiškai. Bienalė surengta Šendženo rajone Nantou. Pats Šendženas sena istorija pasigirti negali: jis atsirado vos prieš keturis dešimtmečius, bet šiandien yra 11 mln. gyventojų turintis megapolis. Demografinius pokyčius ir ekonominį bumą miestas sprendė vis naujais vienodais daugiabučiais. Naujakurių su šio megapolio kontekstais nesiejo jokia atmintis, tad miesto identitetas liko miglotas. Čia ir atsigręžta į Nantou –besistiebiančių daugiabučių apsuptas kvartalas panašus į mažą tankiai apgyvendintą kaimelį, kuriame išlaikyta ne tik archajiška stilistika, bet ir gyvenimo būdas. „Nantou nėra kiniškas Rumšiškių atitikmuo, kur dirbtinai suformuota ekspozicija, – pabrėžė viena iš „Laimikis.lt“ įkūrėjų, miestų antropologė Jekaterina Lavrinec. – Tai istorinė savo veidą išlaikiusi gyvenvietė.“

Urbanizacijos tempams atsispyręs Nantou rajonas liko lyg svetimkūnis, bet ilgainiui požiūris į jį kaip į archetipinę liekaną ėmė keistis. „Žmonės ėmė uždirbti daugiau ir pajuto, kad jų poreikiai kinta. Tipinis nuobodus rajonas jų jau nebetenkina. Imta kalbėti apie gyvenimo kokybę, galimybę būti arčiau gamtos, gal net turėti savo sodelį. Tokie kaimai mieste kaip Nantou ėmė kurti vertę ir aplinkiniams rajonams“, – pasakojo J. Narkūnas.

2018 05 26 14:10
Spausdinti