Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Tobulybės link
Laura Čiginskaitė
(Dmitrijaus Matvejevo nuotr.).

Vienas dažniausiai pasaulyje atliekamų chorinių kūrinių – Giuseppe Verdi „Requiem“ – gruodį skambės Vilniuje ir Kaune. Apie laukiančius koncertus Laura Čiginskaitė kalbėjosi su Lietuvos valstybinio simfoninio (LVSO) meno vadovu ir vyriausiuoju dirigentu Gintaru Rinkevičiumi.

– Dažniausiai įvardijama „Requiem“ tema – gyvybės ir mirties dvikova. Kokios dar temos paliečiamos šiame kūrinyje?

– Muzika turbūt tuo ir yra graži bei įdomi, kad visada paliečiamos temos, kurios jaudina žmoniją ir konkretų žmogų, tuo metu klausantį kūrinio. Galima labai formaliai pasakyti, kad ji liečia gyvybės ir mirties, būties, egzistencijos klausimą: kam iš viso žmogus gyvena? Bet tas grožis kiekvienam žmogui atsiskleidžia savaip: jeigu tuo laiku sukyla vienokios ar kitokios asociacijos, tai ir yra gerai. Nereikia specialiai muzikos verbalizuoti. Labai sunku paaiškinti, kaip gimsta idėja ir kaip atsiranda vienoks ar kitoks požiūris.

Grožis yra labai subtilus dalykas, kiekvienam žmogui atsiskleidžiantis savaip. G. Verdi „Requiem“ yra pirmiausia geniali, iki skausmo graži muzika, kaip dar galima žodžiais ją apibūdinti? Nežinau, kaip kompozitoriui pasisekė parašyti šitą muziką, nes tai yra viena genialiausių jo operų.

2018 12 12 14:14
Spausdinti