Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


FESTIVALIS
Šimtmetis telpa sekundėje
Viktorija Vitkauskaitė

Šveicarų pianistas ir kompozitorius Nikas Bärtschas vadinamas muzikos filosofu, o jo kūryba apibūdinama kaip laužanti klasikos, džiazo improvizacijų ir ritualinių japonų garsų derinių ribas. Bet šios supažindinančios įžangos gal ir nereikia – netrukus jis jau trečią kartą koncertuos Lietuvoje, kur turi savo gerbėjų ratą. Viktorija Vitkauskaitė domisi, kaip zen-funk atlikėjui tą „zen“ pavyksta išlaikyti pasaulį apėmus pandemijai, chaosui ir įtampai.

Nuoseklus ir reguliarus darbas – taisyklė, kurios N. Bärtschas laikosi net neįprastomis sąlygomis. Tad ir koncertų sales užvėrę pandemija bei karantinas tokios praktikos nepakeitė. Tiek solo, tiek su savo grupe koncertuojantis menininkas šios veiklos nenutraukė ir per pandemiją: „Net karantino metu ir dabar, kai keliauti ir koncertuoti vis dar sudėtinga, mes repetuojame ir grojame mano klube kiekvieną savaitę. Kai klubas buvo uždarytas lankytojams, koncertus gyvai transliavome internetu.“

Papildomas laisvas laikas namuose kompozitoriui ir pianistui netapo problema: nuo begalinių kelionių ir koncertų atlikusias valandas jis išnaudojo kurdamas daugiau muzikos ir grodamas su savo vaikais. „Gyvenime visuomet turėtų išlikti stoiškas, pozityvus ir kūrybingas požiūris. Kiekvieną dieną įvyksta kas nors netikėto: asmeniniame gyvenime, bendruomeniniame ar visame pasaulyje. Bet mes turėtume išlikti stoiški ir pozityvūs. O kaip kitaip? Juk mes visi drauge esame atsakingi už supančią nuotaiką ir savo veiksmus, kad ir kas nutiktų“, – teigė jis.

2020 11 03 10:27
Spausdinti