Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


Radvilos: šeimos ir šalies istorijos
Laura Čiginskaitė
Paroda „Radvilos. Kunigaikščių istorija ir paveldas“.

Valdovų rūmuose atidaryta įtakingiausiai LDK giminei skirta paroda „Radvilos. Kunigaikščių istorija ir paveldas“, kurioje – daugiau nei 350 eksponatų iš septynių šalių. Apie savo šeimą ir jai skirtą parodą Laurai Čiginskaitei pasakojo vienas organizatorių kunigaikštis Motiejus Radvila.

– Skiriate daug dėmesio šeimos istorijos tyrinėjimams. Kurį jos laikotarpį pavadintumėte pačiu ypatingiausiu?

– Ryškiausias laikotarpis, mano vadinamoji auksinė Radvilų era – XVI a. pr.–XVII a. Ji baigėsi, kai mirė paskutinis Radvilų Biržų-Dubingių linijos atstovas. Kitos giminės atšakos buvo turtingos, bet nebepuoselėjo tokio intelektinio gyvenimo ir man ne tokios įdomios.

Labiausiai žaviuosi Radvila Juoduoju, Radvila Ruduoju ir Radvila Našlaitėliu, kurie gerai žinomi ir Lietuvoje. Jie reprezentuoja tris mano šeimos narių tipus: Radvila Juodasis – politikas, Radvila Rudasis – karinis veikėjas (tai svarbi mūsų šeimos tradicija daugelį amžių) ir Radvila Našlaitėlis, kuris nesidomėjo nei politika, nei karyba, jam rūpėjo daugybė kitų dalykų. Būtent jis yra mano mėgstamiausias protėvis – tikras Renesanso žmogus, labai išsilavinęs, atvirų pažiūrų, smalsus, jis leidosi į piligrimines keliones, kurios tuo metu buvo gana pavojingos. Radvila Našlaitėlis buvo atviras naujoms architektūros, meno ir mokslo idėjoms.

2019 11 23 10:56
Spausdinti