Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


R. Freundas: Tradicinė archeologija yra destruktyvi
Viktorija Vitkauskaitė
(Asmeninio archyvo nuotr.).

Hartfordo universiteto (JAV) profesorių Richardą Freundą nebūtų per skambu pavadinti matančiu kiaurai. Šiuolaikinės technologijos jam leidžia regėti po žeme esančius ir gražiausius žmonijos kūrinius, ir neregėto žiaurumo įrodymus. Su Vilniaus Didžiosios sinagogos tyrinėjimų vadovu Viktorija Vitkauskaitė kalbėjosi apie archeologijos ir humanizmo ryšį.

– Tyrimus Lietuvoje atlikote naudodamas vadinamuoju neinvaziniu metodu. Kiek jis yra tikslus ir patikimas?

– Dirbdami su komanda naudojame dvi skirtingas technologijas. Viena jų – radijo bangų principu veikiantis radaras. Jo perduota informacija kompiuteryje leidžia pamatyti, kas slypi žemiau. Tačiau šis radaras geba pasiekti daugiausia 4 metrų gylį, be to, jis gali fiksuoti tik dideles struktūrines anomalijas. Todėl naudojamės ir kita technologija – elektros signalą siunčiančiu tomografu. Juo naudojamasi tyrinėjant dujų ir naftos telkinius. Ieškant šių išteklių svarbu labai tiksliai žinoti, kas slypi tarp telkinio ir žemės paviršiaus. Todėl naftos ir dujų verslas išvystė ypatingo tikslumo technologiją, kuri spalvų kodais perteikia visa, kas yra po žemės paviršiumi. Ji geba atskirti stiklą, metalą, kaulą, akmenį, skirtingas metalo rūšis.

Joks universitetas negalėtų sau leisti įsigyti tokios brangios įrangos. Tačiau kiekvieną vasarą šį tomografą mums paskolina dujų ir naftos verslo atstovai. Iš to jie irgi gauna didžiulės naudos viešųjų ryšių atžvilgiu. Juk įprastai naftos ir dujų industrija pasižymi labai prasta reputacija. O šiuo atveju jie gali skelbti, kad padeda išsaugoti civilizaciją. Todėl mums paskolina ne tik maždaug ketvirtį milijono JAV dolerių kainuojančią įrangą, bet ir du specialistus – geofizikus, lydinčius mus į ekspedicijas.

2018 09 01 10:03
Spausdinti