Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PASAULIS 2022. KULTŪRA
O apie generolą girdėjot? Autokratams trūksta humoro gyslelės, bet menas išjuokti dar nemirė
The Economist
RTHK
Laida „Karščiausios naujienos“.

Šaipytis iš paniurusių despotų gal ir juokinga, bet už tai tenka susimokėti. Vienas švelnesnių variantų yra Honkongo vyriausybės valdomo transliuotojo sprendimas nutraukti populiarią satyrinę laidą „Karščiausios naujienos“ („Headliner“), rodytą 31 metus. Laidos vedėjai išvyko į Taivaną ir Jungtinę Karalystę. Singapūre, kurio valdžioje dominuoja elitas iš etninių kinų daugumos, reperė ir komikė Preetipls išjuokė tragišką valdžios reklamą, kurioje etninis kinas aktorius nurudintu veidu vaizdavo malajų ir indų mažumas. Vaizdo įraše komikė išryškino pačios vyriausybės rasines akląsias vietas, bet policija sureagavo įspėjimu, kad ji griauna rasinę harmoniją.

Autoritarinė valdžia nebūtinai nužudo komediją, bet nustato jai ribas. Kinijoje tokios tradicinės komedijos formos kaip siangšengas, kitaip tariant – „šmaikštūs pasižodžiavimai“, lieka svarbi per TV transliuojamų iškilmių dalis. Bet dėl vengiamų jautrių temų jie atrodo persaldinti. Tačiau populiarėja sceniniai komikų pasirodymai. Bilietai į populiariausius Šanchajaus ir Pekino komedijos klubus išgraibstomi per sekundes. Varjetė „Rock and Roast“, kurioje varžosi komikai, interneto milžinės „Tencent“ platformoje dažnai per savaitę sulaukia per 100 mln. žiūrovų. Politikos ir ten vargu ar išgirsi, bet komikai nevengia jautrių socialinių temų, pavyzdžiui, feminizmo, psichikos sveikatos ir kūno įvaizdžio. Komikė Yang Li paskatino kelias nacionalines diskusijas.

Sceniniai komikų pasirodymai populiarėja autoritarinėse šalyse nuo Kazachstano iki Vietnamo. Bet karikatūros turbūt iki šiol populiariausia ir galingiausia satyros forma pašiepti valdžią Azijoje jau vien dėl to, kad karikatūrininkams lengviau užmaskuoti kritiką. Pasak vieno Tailando karikatūrininko, valdžios bandymai iš interneto išvalyti karikatūras yra panašūs į žaidimą be pabaigos.

Mianmaro chunta su generolu Min Aung Hlaingu priešakyje – nesibaigiantis blogas anekdotas. Šalyje nevyksta joks pilietinis gyvenimas, ūkis byra, bet valstybiniai laikraščiai trimituoja apie chuntos ambicijas kurti elektromobilius ir pastatyti metro tuščioje sostinėje Neipide.

2022 01 16 09:00
Spausdinti