Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KINAS
Norint laimėti „Oskarą“ už geriausią filmą, nuo 2024 m. reikės atitikti „įtraukties“ kriterijų
IQ

Pastaraisiais metais JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų, geriau žinomos kaip „Oskarai“, ceremoniją temdydavo protestai dėl nepakankamo tam tikrų grupių atstovavimo. 

Tarp socialinių tinklų aktyvistų paplito grotažymė #oscarssowhite, o moterys aktorės praeitais metais protestavo prieš, jų manymu, nepakankamą moterų režisierių atspindėjimą šiuose apdovanojimuose.

Tačiau Akademijos vadovybė nusprendė tai pakeisti, rašo CNN, ir padarys tai nevienareikšmiškai vertinamu būdu. Naujoji iniciatyva, pavadinta „Aperture 2025“, paskelbta antradienį. Tokių pokyčių tikslas yra "paskatinti tinkamą reprezentaciją tiek ekrane, tiek už jo ribų siekiant atspindėti pačių filmų žiūrovų įvairovę"

Filmai turės atitikti bent du iš keturių kriterijų. Norintys laimėti pagrindinį prizą turės įtraukti aktorius iš per mažai reprezentuojamų grupių svarbiuose vaidmenyse arba šių grupių atstovai turės sudaryti bent 30 proc. aktorių. Panašūs kriterijai galios ir tiems darbuotojams, kurie dirba už kadro. Vertinant filmą bus atkreipiamas dėmesys ir į mokamas praktikas, naujų darbuotojų apmokymą ir karjeros vystymo kultūrą. Įvairovė turės būti atspindėta ir platinimo grandinėje – rinkodaros, viešųjų ryšių ir platinimo padaliniuose.

Tad, pavyzdžiui, norint atitikti pirmąjį (A) kriterijų, studijos turės rinktis iš trijų opcijų. Pirmoji, A1, reikalauja, kad bent viena pagrindinė rolė atitektų asmeniui iš šių grupių: azijiečiui, šaknų lotynų arba Centrinėje Amerikoje turinčiam aktoriui, juodaodžiui arba afroamerikiečiui, čiabuviams (Amerikos indėnams, Aliaskos gyventojams ir kitiems), Artimųjų rytų arba Šiaurės Afrikos, Havajų arba Ramiojo vandenyno salų aktoriams. Gairėse palikta vietos ir kitoms nepakankamai reprezentuojamoms rasėms ir tautybėms, kurios nenurodomos.

Tarp A2 kategorijų, kurios nurodo, jog bent 30 proc. aktorių turės būti iš per mažai reprezentuojamų grupių, paminėti LGBTQ+ atstovai ir asmenys, turintys vizualiai matomas negalias, taip pat kurtieji ar klausos sutrikimų turintys asmenys.

Visą gairių sąrašą galite rasti čia

Renkant geriausius filmus, kurie varžysis dėl 2022 m. ir 2023 m. „Geriausio filmo“ apdovanojimo, studijos turės užpildyti konfidencialią „įtraukties standartų“ anketą, bet jos turinys nelems filmo šansų laimėti. 

Ši praktika rėmėsi įvairiomis konsultacijomis su kino industrijos profesionalais, taip pat Britų filmų instituto įvestais standartais, kuriuos tam tikri filmai turi atitikti, kad galėtų gauti finansavimą.

2020 09 10 08:28
Spausdinti