Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


SUSITIKIMAI
Niujorko nutildyti neįmanoma
Agnė Žemaitytė

Pasirodo, pandemija tapo ne vieninteliu iššūkiu įspūdingų kultūros įvykių ir ryškiausių meno žvaigždžių pilnam Niujorkui. Kaip šio miesto muziejų rengiamas parodas ar Metropolitano operos premjeras paveikė judėjimas prieš rasizmą „Black Lives Matter“ ir kaip sekasi čia gyvenantiems bei kuriantiems lietuviams, per pasivaikščiojimą po Niujorko kultūros lauką Agnei Žemaitytei pasakojo Lietuvos kultūros atašė šiame mieste Gražina Michnevičiūtė.

­– Ar pandemija labai smarkiai paveikė Niujorko kultūrinį gyvenimą? Kaip metus buvusios uždarytos galerijos, muziejai, teatrai, kino salės, kitos kultūros įstaigos bando atsitiesti?

– Kai šių metų vasarį lankiausi modernaus meno muziejuje MoMA, turėjau iš anksto registruotis, o po muziejų vaikščiojo keliolika žmonių. Dabar salės vėl pilnos žmonių, registruotis nereikia, tik kiekvienam lankytojui matuoja temperatūrą ir visi dėvi kaukes. Matyti, kad suklestėjo vidaus turizmas, nes iš užsienio turistų kol kas neįleidžia.

Nežinau, turėčiau liūdėti ar kaip tik savotiška dovana vadinti galimybę pamatyti ir pajusti pandemiją išgyvenusį visiškai tuščią Niujorką. Per pačią pandemiją daug miesto gyventojų, ypač turtingų, išvažiavo į Niujorko valstijos šiaurę ar į Long Ailandą, į savo užmiesčio namus. Todėl Manhatanas, ypač jo centras, atrodė kaip išmiręs, tarsi apokaliptinės juostos filmavimo aikštelė.

2021 07 29 06:30
Spausdinti