Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Niekas niekuo nekaltas
Viktorija Vitkauskaitė

Santūri Valentino Novopolskio laikysena iškart nušluoja jo talentui žeriamas kritikų ir gerbėjų liaupses. „Aš manau, kad man tiesiog sekasi“, – vis kartoja aktorius, kalbėdamas tiek apie jau sukauptų vaidmenų bagažą, tiek apie gautą pasiūlymą vaidinti Oidipą Gintaro Varno režisuojamame spektaklyje „Oidipo mitas“. Viktorija Vitkauskaitė su aktoriumi kalbasi apie artėjančią premjerą.

„Dabar tu nieko nemaldauk, nes kas lemties / Žadėta, jokis mirtingasis neišvengs.“ Pjesė, vedžiojanti po antikos herojų likimo peripetijas, ir baigiasi žodžiais apie nepermaldaujamą lemtį. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) G. Varnas stato spektaklį pagal Johno von Düffelio dramą, kuri į vieną kūrinį sujungė Sofoklio, Aischilo ir Euripido tragedijas. Nuoseklus siužetas net visiškam antikos mitų diletantui į aiškesnį vaizdinį sulieja karaliaus Oidipo, jo sūnų Eteoklio ir Polineiko, dukterų Antigonės ir Ismenės šeimos istoriją. Tačiau anaiptol nepateikia sukramtytų atsakymų į klausimus, aktualius ir senaisiais, ir mūsų laikais. Pavyzdžiui, ar žmogus prieš likimą išties yra bejėgis.

„Sakyčiau, kad toks požiūris man nebuvo artimas. Prieš kurį laiką, – taria aktorius ir pamąstęs priduria: – Ir dabar nesu fatalistas. Bet man patinka stebėti įvykių virtinę, kuri atveda prie konkretaus poelgio ar sprendimo. Ėmęs dirbti su šia medžiaga pažvelgiau į savo gyvenimą ir nustebau, kiek yra keistų sutapimų, kurie tęsiasi dar nuo mano tėvų ar senelių.“

2016 12 29 18:20
Spausdinti