Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Nesitikėkite atsikratyti knygų
Viktorija Vitkauskaitė
„Knygnešiai“ Londone. Severinos Venckutės nuotr.

Šiuo Umberto Eco knygos pavadinimu galima reziumuoti ir pirmuosius Londono knygų mugės, kurioje neseniai ypatingosios viešnios teisėmis dalyvavo Lietuva, rezultatus. Beliktų pridurti: „Bet likite budrūs“.

Leidybos ekspertė, buvusi Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomoji direktorė Aida V. Dobkevičiūtė sako, jog pirmas svarbus mugės rezultatas yra tai, kad mes apskritai buvome į ją pakviesti. Lietuva kartu su Latvija ir Estija į mugės „Market Focus“ programą pateko pirmiausia estų iniciatyva. Pernai ES pirmininkavusios šalies atstovai siekė būti kuo labiau matomi tarptautiniuose vandenyse. Tačiau noras tapti „Market Focus“ programos viešnia Londono knygų mugėje nebuvo realizuotas – į rinkos profesionalus orientuotos mugės rengėjai aiškiai leido estams suprasti, kad šie yra tiesiog per maži. Taigi, estai atsigręžė į kolegas iš Lietuvos ir Latvijos.

Baltijos šalių kultūros ministerijoms sutarus bendradarbiauti, prasidėjo ketverius metus trukęs pasiruošimo procesas, kurį britai griežtai kontroliavo. Londono knygų mugės organizatoriai kartu su Britų taryba sudėliojo labai aiškų planą ir strategiją, kaip visos trys šalys turi būti pristatytos. Britų taryba prisidėjo ne tik savo praktine patirtimi, bet ir lėšomis – finansavo pusę „Market Focus“ dalyvavusių šalių kultūrinės programos išlaidų. Be to, sudarė sąlygas Jungtinės Karalystės leidėjams ir žurnalistams dar gerokai prieš mugę aplankyti Baltijos šalis ir geriau pažinti būsimas renginio viešnias.

„Britai įstatė mus į labai griežtus programos rėmus, iš kurių buvo nevalia išklysti. Ta jų savotiška diktatūra mums labai pagelbėjo. Visų pirma, jie tiksliai žinojo, ko nori, be to, dirbdami su kitomis šalimis sukaupė milžinišką patirtį. Antra, trims šalims dalyvauti kartu viešnios teisėmis buvo iššūkis. Čia mums Britų tarybos sudėliotos gairės irgi labai padėjo“, ‒ sako A. V. Dobkevičiūtė, Lietuvos kultūros ministerijos specialistų programos kuratorė ir leidėjų dalyvavimo mugėje organizatorė.

2018 06 10 17:01
Spausdinti