Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


Kolumbo atradėja
Loreta Jastramskienė
Kristupo Kolumbo statula Niujorke (Scanpix nuotr.).

K. Kolumbo Amerika buvo mitas, bet jo pasekmes Lotynų Amerikos kraštai jaučia iki šiol.

Velslio koledžo Masačusetse, JAV, docentė, literatūrologė ir vertėja dr. Evelina Gužauskytė daug metų tyrinėjo Kristupo Kolumbo gyvenimo faktus, kol tam tikra prasme tapo jo atradėja. Rašytojai Loretai Jastramskienei knygos apie šią istorinę asmenybę autorė atskleidė, kodėl K. Kolumbo darbai yra aktualūs dabartiniam pasauliui.

– Vilniaus knygų mugėje pristatėte savo veikalą „Kaip Kristupas Kolumbas įvardijo pasaulį: Derybų diskursas laivo žurnaluose (1492‒1504)“. Kodėl nusprendėte rašyti apie šią asmenybę?

– Mane visuomet domino, kaip per kalbą, dažnai netobulai, reprezentuojamas pasaulis. K. Kolumbo dienoraščiai, perrašyti ispanų dominikonų kunigo Bartolomėjaus de Las Casaso, suteikia unikalią galimybę patekti į istorinius lūžius nulėmusių įvykių sūkurį. Pietų ir Šiaurės Amerikos „atradimas“, kuris dabar jau vadinamas užkariavimu ir kolonizacija, negrįžtamai pakeitė pasaulio santvarką ir padarė įtaką turbūt viso pasaulio kultūroms, istorijai ir papročiams ‒ bet ypač Pietų ir Šiaurės Amerikos, Europos bei Afrikos žemynams.

2018 07 15 14:19
Spausdinti