Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PREMJERA
Kino dinozauro A. Puipos maištas
Agnė Žemaitytė

Į didžiuosius ekranus naujausią savo kūrinį išlydintis garsus lietuvių kino režisierius Algimantas Puipa į „Sinefiliją“ sako sudėjęs visą 40 metų darbo kinematografijoje patirtį. Šiais metais 70-metį atšventęs režisierius kiną vadina bausme: „Tu esi pažymėtas, visą laiką juodais labirintais paskui save vedi ne mažiau kaip penkiasdešimt filmavimo grupės žmonių. Visi laukia, ar išvesi į dienos šviesą, ar bus sėkminga kelionė.“ Išėjimo iš juodųjų kino labirintų kartu su režisieriumi ieško Agnė Žemaitytė.

Akyliausiems kino mylėtojams ilgai spėlioti neteks, kur matytos dvynukės mergaitės, pavaizduotos „Sinefilijos“ plakate. Jame matyti personažai iš klasika tapusio psichologinio siaubo filmo „Švytėjimas“, kurį 1980 m. pagal Steveno Kingo romaną ekranizavo legendinis režisierius Stanley Kubrickas. „Kaip ir kiekvienas kūrėjas, šioje vietoje noriu palikti asmeninį pėdsaką, todėl ant mergaičių rankų pirštų atsirado papildomos rankos, simbolizuojančios žaislus. Dvynukės kaip lemties pranašai žaidžia su žmogaus likimu“, – pasakojo A. Puipa.

Juostoje yra ir daugiau meistriškai paslėptų detalių iš pasaulinio garso režisierių Romano Polańskio, Larso von Triero, Jimo Jarmuscho filmų, kuriems A. Puipa jaučia dideles simpatijas. Tačiau režisierius ramina – nebūtina tobulai išmanyti pasaulinės kinematografijos, kad iššifruotum visus naujojoje juostoje užslėptus rebusus ar mįsles, pakanka pajusti švelnią ironiją ar autorinį žvilgsnį.

Prasitarėte, kad su komanda pastatėte filmą, tačiau niekas netiki, jog jame yra ir jūsų pavardė. Po kūrybinės pauzės atėjo suvokimas, kad privalote ką nors keisti, todėl „Sinefilijoje“ viskas kitaip. Kas ir kaip kitaip?

2021 12 18 06:45
Spausdinti