Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


Kinas mirties laukuose
IQ Life
A. Jolie ir memuarų autorė L. Ung. (Getty Images nuotr.).

Kurti filmą apie Kambodžos pastarųjų dešimtmečių istoriją sudėtinga. Tai, kad jo ėmėsi režisierės kelią pasirinkusi buvusi garsi kino aktorė, apskritai stebina. Angelina Jolie pasakoja Jonui Fasmanui, kaip genocidas virsta kinu.

Drauge jos tikriausiai atrodė keistai: stotinga kino garsenybė iš Los Andželo ir nedidukė gležna sugrįžėlė, kartu minančios dviračius po Kambodžos kaimų apylinkes. A. Jolie šalyje lankėsi dar filmuodamasi juostoje „Kapų plėšikė Lara Kroft“. Tai buvo pirmasis jos vaidmuo didelio biudžeto filme, nors prieš metus aktorė jau buvo laimėjusi „Oskarą“ už antraplanį vaidmenį juostoje „Mergina su trūkumais“. Loung Ung į Kambodžą grįžo prabėgus 20 metų po to, kai iš šalies pabėgo su šeima. Prisiminimus apie išgyventą Raudonųjų khmerų režimą moteris sudėjo į ką tik išleistą knygą „Pirmiausia jie nužudė mano tėvą“.

L. Ung su A. Jolie kartu atsidūrė Kambodžoje po to, kad pastaroji gatvėje nusipirko piratinę jos knygos kopiją ir panoro susitikti. Taip gimė neįtikėtina draugystė. „Stabtelėjome kažkokioje vietoje, – pasakoja L. Ung. – Ne restorane, o paprastų kambodžiečių namuose. Mums pasiūlė maisto – vištienos su imbieru. Matėme, kaip pro šalį prabėgo liesa višta, paskui pasigirdo trekštelėjimas, ir štai jau garuoja vakarienė. Geriausius kąsnelius – skrandį ir žarnokus – namų šeimininkas patiekė Angelinai. Ir ši juos sukirto. Ji mokėjo parodyti pagarbą.“ A. Jolie pareiškus norą pagal moters prisiminimus sukurti filmą, L. Ung ilgai nedvejojo, nors kitam ne kambodžiečiui to nebūtų taip lengvai patikėjusi. Bet, jos žodžiais, „savo dvasia, ryšiu su šalimi ir giminystės ryšiais A. Jolie yra tikra kambodžietė“.

Juosta „Pirmiausia jie nužudė mano tėvą“ yra visai kitokia nei A. Jolie būdingi pramoginiai didelio biudžeto filmai. Tai didžiausia kada nors Kambodžoje sukurta juosta, bet jos biudžetas palyginti menkas, joje beveik nėra specialiųjų efektų. Filme vaidina ne garsūs Holivudo aktoriai, o khmerų kalba šnekantys neprofesionalai. Tai ne pramoginė istorija, leidžianti pailsinti smegenis. A. Jolie žiūrovams pasakoja apie žiaurumus, prieš kelis dešimtmečius vykusius Kambodžoje, kurią daugeliui Vakarų šalių gyventojų tikriausiai būtų sunku surasti žemėlapyje.

2018 03 22 11:29
Spausdinti