Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


REKOMENDACIJOS
Jono Sakalausko turiningo laisvalaikio idėjos ir atradimai
Laura Čiginskaitė

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) generalinis direktorius sako, kad net ir pasikeitęs kultūrinio gyvenimo tempas gali būti proga pažvelgti ne tik į kūrinius, bet ir į jų kontekstą

Johno Cage’o muzikinė kompozicija „4′33″“. Karantinas buvo puiki proga grįžti prie savęs. Šis laikas tinkamas pabūti su savimi tyloje, be garsinio, vizualinio, emocinio triukšmo. J. Cage’o 1953 m. sukurta muzikinė kompozicija „4′33″“, kurios metu atlikėjai scenoje neišleido nė vieno muzikinio garso, yra puikus išeities taškas šiomis dienomis. 

Mūsų galvose ir aplinkoje, kai, atrodytų, nieko nedarai ir niekur nejudi, toje spengiančioje tyloje, gali užtikti tai, ko paprastai nepatiri (mintis, jausmus, garsus, spalvas). Manau, pirmiausia, ką galima rekomenduoti, yra tyla ir ramybė, kuri kai kam gali atnešti dar iki tol neregėtą sąmonės transformaciją, o gal net, sakyčiau, koncentraciją, išsigryninimą. Esu įsitikinęs, kad kultūrine prasme savęs išgirdimas ir ramybė (kai kam gal tai geriau skambėtų kaip meditacija) yra geriausia, ką galima suteikti sau šiuo metu.

Stasio Eidrigevičiaus darbų albumai. Šio meto atradimai – tai seniai naudotos meno medijų formos, kurios puikiai tinka būnant namie ir kurioms vis pristinga laiko. Lentynose kiekvienas turime leidinių, kurie buvo įsigyti, gauti, bet atversti ir padėti „laikui, kai bus mažiau darbo“, dažnai tai grožinės, mokslinės knygos, dailininkų autoriniai albumai. Šiuo metu grįžau prie S. Eidrigevičiaus darbų albumų, o grožinės literatūros knygose dominuoja istorinės asmenybės, daugiausia moterys, susijusios su Lietuva. 

2021 01 24 07:00
Spausdinti