Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


TEATRAS
„Dėdės Vanios“sėkmė Vilniaus scenoje ne
Agnė Žemaitytė
Dmitrijaus Matvejevo nuotr.
T. Janežičius.

Jei pirmame veiksme ant sienos kabo šautuvas, tai trečiame veiksme jis turi iššauti, rašė rusų klasikas Antonas Čechovas. Vilniaus mažajame teatre šūvis nuaidėjo iki „Dėdės Vanios“ premjeros likus kelioms valandoms. Teatro užkulisiuose lankėsi Agnė Žemaitytė.

Prieš pirmąjį premjerinį spektaklį nušalinus Ivaną Petrovičių Voinickį turėjusį vaidinti Arūną Sakalauską į sceną žengė pats spektaklio režisierius Tomi Janežičius. Tačiau antrasis premjerinis spektaklis buvo atšauktas. Teatro atstovai pranešė, kad užtrukusi reabilitacija po operacijos neleido A. Sakalauskui visu pajėgumu dalyvauti repeticijose ir lėmė režisieriaus sprendimą pačiam atlikti vaidmenį, tačiau Vilniaus mažasis teatras nei su spektakliu, nei su aktoriumi neatsisveikina, o žiūrovus į „Dėdę Vanią“ pakvies rudenį.

Pats A. Sakalauskas teigė negalintis paaiškinti tokio režisieriaus sprendimo, tačiau mano, kad šioje situacijoje visiems tiesiog pritrūko laiko: „Spektaklio premjerai ruoštasi žiemą, pats į procesą įsitraukiau vėliau. Tada visus užklupo pandemija ir “Dėdės Vanios„ premjera buvo perkelta į vasarą. Susirgau ir man buvo būtina operacija, po kurios teko praleisti dalį repeticijų. Galiausiai viskas lyg ir buvo gerai, repetavome, tačiau premjeros dieną režisierius pasakė nematantis manęs šiame vaidmenyje. Ko gero, tai buvo galima pasakyti ir anksčiau, tačiau nutiko, kaip nutiko.“

Spektaklį su tarptautine komanda Vilniuje kūręs slovėnų režisierius T. Janežičius – A. Čechovo dramaturgijos žinovas, visoje Europoje garsėjantis kaip meistras, kuriantis ypač emociškai paveikius ir kartu intelektualius spektaklius. Režisierius kuria spektaklius ir skaito paskaitas Italijoje, Norvegijoje, Portugalijoje, Rumunijoje, Bulgarijoje, Rusijoje ir kitose šalyse, o jo spektakliai gastroliuoja po visą pasaulį, vaidinami didžiausiuose Europos teatro festivaliuose („Wiener Festwochen“, Avinjono, „Kunstenfestivaldesarts“, MESS ir kt.). T. Janežičius yra pelnęs ne vieną tarptautinį teatro apdovanojimą, tarp jų – tarptautinio BITEF teatro festivalio, „Auksinės kaukės“ ir kt.

2021 08 07 06:30
Spausdinti