Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


MENAS
Beribės vaizduotės meistras: garsiausi Christo darbai
IQ Life
Pixabay

Sekmadienį savo namuose Niujorke mirė žymus bulgarų kilmės menininkas Christo, išgarsėjęs milžiniškomis instaliacijomis visame pasaulyje – įvairiomis medžiagomis apvyniotais visuomeniniais objektais. Paskutinio jo projekto – įvyniotos Paryžiaus Triumfo arkos – planus sustabdė koronavirusas, tačiau šį sumanymą vis tiek ketinama įgyvendinti kitąmet.

Christo Vladimirovas Javacheffas gimė Bulgarijoje 1935 m. birželio 13 d. – tą pačią dieną, kaip ir jo žmona bei ilgametė kūrybos partnerė Jeanne-Claude (ji mirė 2009 m.). Jis studijavo Sofijoje, Vienoje, vėliau persikėlė į Paryžių, kur pragyvenimui užsidirbo tapydamas portretus. Kurdamas vienos ponios portretą susipažino ir su jos dukra – Jeanne-Claude. 1960 m. pora įgyvendino pirmą savo bendrą projektą Prancūzijoje, o po poros metų pirmoji jų instaliacija atsirado Paryžiuje: prie Senos upės jiedu pastatė „Geležinę uždangą“ – didelę instaliaciją iš naftos statinių, taip išreikšdami savo požiūrį į Berlyno sieną.

Abiejų menininkų sumanymai tapo vis ambicingesni ir sudėtingesni. 1985 m. jie apvyniojo Paryžiaus Pont Neuf tiltą, 1995 m. po milžiniškomis draperijomis paslėpė visą Berlyno Reichstago pastatą. Niujorko centriniame parke Christo ir Jeanne-Claude įrengė daugiau kaip 7500 medžiaga drapiruotų vartų, Japonijos ir Kalifornijos slėniuose iškėlė tūkstančius spalvotų skėčių. Prieš kelerius metus ant Iseo ežero Italijoje nutiesė milžinišką aukso spalvos tekstilinį tiltą.

Šiais metais Christo darbų sąrašą turėjo papildyti ir apvyniota Paryžiaus Triumfo arka, tačiau kilus pandemijai sumanymą teko atidėti. Menininko atstovai praneša, kad šis paskutinis jo sumanymas vis tiek bus įgyvendintas: jį ketinama eksponuoti nuo kitų metų rugsėjo 18-osios. 

Foto galerija.: new_000209211_1

2020 06 01 10:52
Spausdinti