Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


INTERVIU
V. Tarasovas: „Gyventi reikia šia diena, vos vos žvelgiant į priekį“
Viktorija Vitkauskaitė

Tris dešimtmečius saugyklose laikytą meno kolekciją Vladimiras Tarasovas nusprendė padovanoti Lietuvos dailės muziejui (LDM). Džiazo muzikantas, videomenininkas, instaliacijų autorius su IQ kultūros redaktore Viktorija Vitkauskaite kalbėjosi apie kolekcijos užkulisius.

– Muziejui dovanojate savo meno kolekciją, kurią sudaro 500 tapybos, grafikos, skulptūros darbų, piešinių, autorinių leidinių. Tačiau savęs kolekcininku nevadinate?

– Visiškai nesu kolekcininkas. Kolekcininkai yra žmonės, kurie dirba ligoninėje, advokatais ar turi savo verslą, labai susidomi kuriuo nors dailininku ar konkrečiu jo paveikslu ir būtinai nori nusipirkti. Be to, dabar kolekcininkai asmeniškai nepažįsta menininkų – darbus jie perka aukcionuose. O man paveikslus dovanoję žmonės yra mano draugai. Nė vieno kūrinio nepirkau – visus gavau dovanų. Mes tiesiog keisdavomės tuo, ką turime ir mokame geriausio: aš grodavau būgnais, o jie man dovanodavo savo darbus. Būdavo, kad pats galiu išsirinkti, ką noriu, būdavo, kad specialiai man sukurdavo – pavyzdžiui, Valentinas Antanavičius sukūrė mano portretą. Bet dažniausiai tiesiog paklausdavo: nori kurio nors paveikslo? Imk. Mano bute Karoliniškėse ant sienų nebuvo tuščios vietos – vien paveikslai.

– Kolekcijos kūriniai datuojami nuo maždaug 1956 iki 1990 m...

2020 04 08 11:35
Spausdinti