Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Trumpas sekimo terminų žodynas
Balys Godauskas
Vyčio Snarskio pieš.

Sekminės – tarptautinė seklių ir sekamųjų šventė. Ši šventė turi religinį pamušalą, nes dalis žmonijos tiki, kad dievai juos seka kiekviename žingsnyje, mato kiaurai stogus ir perskaito slapčiausias mintis.

Ta dogma iš pradžių gerokai vargina ir varo į neviltį, bet paskui pripranti. O musulmonai yra įsitikinę, kad Alachas kiaurai stogus nemato, todėl rūpestingai užsitraukus užuolaidas slapta nuo Alacho galima ir įkalti, ir visokių smagių eibių prikrėsti – be baimės gauti pylos. Ta idėja, kad savo dievo gali likti nesusektas, liaudžiai patinka, todėl musulmonų pasaulyje daugėja.

Seksas – tai tokie dažnusyk beprasmiški veiksmai, kuriuos žmonės atlieka tam, kad užsimirštų, jog kiekviename žingsnyje yra sekami per telefonus, kompiuterius, kameras, o gal net ir dulkių siurblius. Kartais nutinka taip, kad po viso to sekso randasi palikuonių, kuriuos tenka keletą metų sekioti, kad jie neprikrėstų skaudžių kvailysčių ir nepridarytų materialinių nuostolių. Paskui keletą metų jau vaikai sekioja tėvus reikalaudami pinigų, visokių nereikalingų daiktų ir dronų. O galiausiai visi kartu išsekę persikelia į feisbukus ir instagramus, kur ima sekti visokias nesąmones.

Seklys – sąvoka, sudurta iš dviejų žodžių: „sekti“ ir „klysti“; žodžiu, seklys yra tas, kuris daug seka, bet dar daugiau klysta. Apskritai šiais laikais ką nors sekti yra absoliuti kvailystė. Efektyviau yra nulaužti kokio žmogaus elektroninį paštą ir perskaityti, kas jam rūpi. Arba dar geriau – nieko nedaryti ir palaukti, kol kas nors kiti neiškentę nulauš visus slaptažodžius ir, atrinkę įdomiausius laiškus, paskelbs žiniasklaidoje.

Išsekimas – rezultatyvus sekimas išsiaiškinant ką nors, kas itin jaudrina publikos smalsumą. Pavyzdžiui, iki išsekimo galima tiekti šniukštinėjimo duomenis apie Pikul ir krepšininko Simo arba Gražulio patalų naujienas – ir nors visi bus nuo tų naujienų išsekę, bet žymi auditorijos dalis reikalaus dar.

Vyčio Snarskio piešinys.

Sekmadienis – labai bjauri diena. Diena, kai žmogus pasijunta nuleistas ant žemės, susektas. Ore tvyro skandalų priputusi tyla ir graudulingas nuovargis. Kažkas traukia į bažnyčias ir ten mėgina prie sakyklų inventorizuoti naktį iš penktadienio į sekmadienį nutikusias devynias didžiąsias nuodėmes. Kažkas nervingai rūko balkone ir mokosi nustoti galvoti apie būtuosius kartinius ar net – būtuosius dažninius. Kažkam nelieka nieko kito, kaip sėsti prie rašomojo stalo ir iš to, kas yra po ranka – poros neveikiančių žadintuvų, kietųjų diskų ir kalėdinių girliandų – mėginti susimeistrauti laiko mašiną. Sekmadienis yra priežastis, kodėl pirmadienį žmonės jaučiasi taip bjauriai.

Sėkmė – priešingybė žodžiams sekmė, sekmas, sekamas. Jei kada žmogus pajunta, kad jo nepersekioja nei blogos mintys, nei įkyrūs kaimynai ar giminaičiai, nei dievai bei kiti vaiduokliai – žmogus sako: mane aplankė sėkmė. Sėkmė šiais laikais yra labai retas reiškinys, o senovėje būdavo dažnas. Etnologai, antropologai ir astrologai ne kartą siūlė pradžiai nelemtuosius „sekmadienius“ pervadinti į „sekmėdienius“, kad visiems būtų geriau, bet visuomenė į jų balsą neįsiklauso ir toliau visi visuotinai kankinasi. Ir galo tam nematyti. Meluotume, jei sakytume, kad mums tokios visuomenės yra gaila. Karmos taškų skaičiuotojai sumauti.

Seklus, seklumas – savybė, būdinga sekliams populistams, matantiems tik reiškinių paviršių, bet nesugebantiems užčiuopti esmės, negebantiems įvertinti, ar sekamasis turi turtingą dvasinį pasaulį, ar vis tik sugebėjo susikrauti finansinį bei socialinį kapitalą būdamas dvasiniu ubagu. Kita vertus – koks skirtumas.

Seksualumas – archajiškas terminas iš senų gerų laikų, kai sekliai nevengdavo tarnybos metu pavartoti alaus ar ko stipresnio. Pavartojus, žinia, dažnam atsiriša liežuvis ir jis prišneka visokių būtų nebūtų dalykų. Ilgainiui besaikė savigyra prie alaus imta tapatinti su profesine sėkme. Sekliams naujokams iš visų pusių pildavosi patarimai – „sek su alum“. Anuomet „seksualus“ reiškė pavyzdingą seklį su alaus bokalu, iš už kampo gurkšnojantį paskui sekamąjį. Tačiau sovietmečiu visi taip prasigėrė, kad pačias gražiausias tradicijas pamiršo, pradėjo painioti sąvokas, o kai Gorbačiovas dalį žmonijos privertė išsipagirioti, žmonės seksualiais pradėjo vadinti visokius nežinia ką. O ypač moteris. Ir kas keisčiausia – moterims dažniausiai tas terminas kažkodėl pritinka.

Sekvoja – labiausiai kertamas medis pasaulyje. Atspėkit, kodėl? Vinetu ir Oceolos laikais kaubojai galvodavo, kad indėnai juos seka iš aukštųjų medžių. Nenoriu toliau nieko rašyti. Kartais žmonės įsigudrina patikėti tokiomis nesąmonėmis, kad man jau rankos svyra.

2018 08 19 13:39
Spausdinti