Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


EKONOMIKOS KRIZĖ
Šioje šalyje nėra vietos jaunimui
Ovidijus Lukošius

Sprendimas visiems Lietuvos pensininkams padalinti po 200 eurų yra blogas. Krizės akivaizdoje jis – dar ir ciniškas.

Viešojoje erdvėje buvo išdėstyta daugybė argumentų, kurie įtikino ne vieną sveiko proto žmogų, taip pat ir pensinio amžiaus, tačiau jų negirdėjo nei dauguma Seimo narių, nei dešinioji opozicija, nei įstatymo nedrįsęs vetuoti prezidentas Gitanas Nausėda. 

Trumpai pakartokime keletą svarbiausių. Tai yra nemaskuojamas bandymas nusipirkti rinkėjų balsus, o kitais žodžiais tariant – politinė korupcija. Premjero Sauliaus Skvernelio teiginiai, kad taip siekiama kompensuoti pensininkams, kurie dėl karantino negaliojo pabėgioti po parduotuves pigesnių bulvių ar kiaušinių, daug pasako apie patį premjerą, o ne pensininkus. Ir jie, ir kiti namuose uždaryti Lietuvos gyventojai per tuos nelemtus mėnesius gerokai sutaupė. Gal kas ir pasitaškė prisipirkdamas grikių ir makaronų atsargų, bet mažmeninės prekybos, paslaugų ir naftos produktų paklausos nuosmukis siunčia nepaneigiamą žinią – lietuviai išleido mažiau.

Dar blogiau yra tai, kad krizės pasekmėms valdyti skolinti pinigai išdalijami visuomenės grupei, kuri visiškai nenukentėjo. Bet jau kol kas. Situacija jų nenaudai gali pasikeisti, kai šių metų pabaigoje išseks „Sodros“ rezervai, o karantino, krizės ir neatsakingų valstybės vadovų ant menčių paguldytas verslas mokės keliolika ar net keliasdešimt procentų mažiau mokesčių. Jau dabar biudžete žiojasi skylė. Jai užkišti reikės milijardų, o sukauptas rezervas, kuriuo taip giriasi S. Skvernelis, netrukus primins figos lapelį.

Jau dabar biudžete žiojasi skylė. Jai užkišti reikės milijardų, o sukauptas rezervas, kuriuo taip giriasi S. Skvernelis, netrukus primins figos lapelį.

Politikai niekaip nesugeba atsikratyti stereotipo, esą pensininkai Lietuvoje gyvena nešildomuose butuose, pusbadžiu ir vaikšto suplyšusiais batais. Taip, yra sunkiai besiverčiančių žmonių, kaip ir įvairiose amžiaus grupėse, tačiau vidutinis pensininkas yra gerokai turtingesnis už vidutinį universitetą ką tik baigusį, trečią dešimtį įpusėjusį žmogų. Absoliuti dauguma vyresnių šalies gyventojų turi nuosavą būstą, o jauni žmonės ir jaunos šeimos – šimtatūkstantinę paskolą arba butą nuomojasi. Gana dažnai – iš tų pačių pensininkų.

Galiausiai, jaunesnioji dabartinių pensininkų karta yra tie žmonės, kurie Nepriklausomybės aušroje buvo 35–45 metų ir turėjo puikias galimybes pasinaudoti privatizacija, sukaupti turto ir santaupų. Kas jau kas, bet Ramūnas Karbauskis tai puikiai žino – jo dabar garbingo amžiaus tėvas ne tik privatizavo kolūkį Naisiuose, bet ir pasinaudojęs žiniomis bei įtaka paklojo pamatus didžiausiai Lietuvoje žemės ūkio imperijai.

Tarp labiausiai nukentėjusių nuo koronaviruso sukeltos krizės yra būtent jaunimas. Tačiau Seimas, palaimintas prezidento, skolinasi ir dalija milijardus, kuriuos grąžinti turės tikrai ne pensininkai. Tai reiškia didesnę valstybės skolą, didesnius mokesčius verslui ir mažesnes pajamas visiems, kas pensijos sulauks po 20 ar tik 40 metų.

Kodėl nuo turizmo itin priklausančios Pietų Europos valstybės, nepaisant toli gražu neįveikto koronaviruso, skuba gaivinti turizmo sektorių? Nes jame dirba daugybė jaunų žmonių, kurių tūkstančiai netrukus gali pasirodyti aikštėse prie parlamentų, vyriausybių ir prezidentūrų. Su plakatais, akmenimis ir gal net Molotovo kokteiliais.

Tarp pirmųjų karantino aukų Lietuvoje irgi yra daugybė jaunų žmonių – daugiausia sostinėje, kur jie dirbo kavinėse, restoranuose, kelionių agentūrose, batų ir drabužių parduotuvėse. Daugelis jų paliko kambarius su bendraamžiais nuomojamuose butuose ir grįžo prisiglausti pas tėvus. Bet ten neužsibus – jei ekonomika stebuklingai greitai atsigaus, daugumos jų gyvenimas grįš į įprastas vėžes. Bet jei ūkis šlubuos – jie greičiausiai nepuls daužyti Seimo langų, bet, kaip per 2009-ųjų krizę darė tuomečiai jaunuoliai, pirks „Ryanair“ bilietus į vieną pusę.  

Nes S. Skvernelis, G. Nausėda, Gabrielius Landsbergis ir daugelis kitų jiems aiškiai parodė ir tiesiai pasakė: „Šioje šalyje nėra vietos jaunimui.“

Ovidijus Lukošius yra žurnalo IQ ir portalo Alfa.lt vyriausiasis redaktorius

2020 05 19 05:00
Spausdinti