Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


KORONAVIRUSAS
Panikos užkratas plinta greičiau nei virusas
Kotryna Tamkutė

Paskutinėmis sausio dienomis apie pasaulinę ekstremalią situaciją dėl koronaviruso protrūkio paskelbęs Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas apie Kinijos veiksmus stabdyti viruso plitimą šalyje ir už jos ribų atsiliepė itin palankiai. Esą jei ne Kinijos vyriausybės pastangos, tiek užsikrėtusiųjų, tiek aukų skaičius būtų gerokai didesnis, pagirti Kiniją reikėtų ne tik dėl ryžto bendradarbiauti su kitomis pasaulio valstybėmis ir demonstruojamo atvirumo, bet ir dėl jos įsipareigojimo elgtis skaidriai.

Tą dieną Kinijoje nuo koronaviruso jau buvo mirę daugiau kaip pusantro šimto žmonių, užsikrėtusiųjų skaičius perkopęs 7,7 tūkst., viruso atvejai fiksuoti aštuoniolikoje valstybių. Apie paslaptingo, į plaučių uždegimą panašaus viruso siautėjimą Kinija pranešė naujųjų metų išvakarėse. Šalies pareigūnų teigimu, didžioji dalis užsikrėtusiųjų lankėsi Uhano miesto turguje, jie taip pat pabrėžė, jog nėra jokių įrodymų, kad jis perduodamas žmogaus žmogui, o pirmasis atvejis užfiksuotas gruodžio 12 d.

Vėliau paaiškėjo, kad daugiau kaip trečdalis pirmųjų pacientų neturėjo jokio ryšio su miesto turgumi Uhane, pirmasis jų susirgo gruodžio 1 d., o pirmoji auka buvo ne sausio 9-ąją miręs vyras, bet prieš savaitę mirusi jo žmona. Apie naujo viruso atvejus Uhane kolegas informavęs gydytojas Li Wenliangas po kelių dienų buvo priverstas savo žodžių išsižadėti. Vėliau apie jį pranešta jau kaip apie dar vieną koronaviruso auką. Spėjama, kad pirmieji viruso židiniai Uhane galėjo pasirodyti dar spalį.

Turint galvoje tokį delsimą informuoti ne tik šalies gyventojus, bet ir visą pasaulį apie viruso grėsmę, – skaičiuojama, kad per kelias savaites iki sausio 22 d., kai Uhane paskelbtas karantinas, miestą galėjo palikti maždaug 5 mln. žmonių, – PSO vadovo T. A. Ghebreyesuso žodžiai galėtų atrodyti nepagrįsti. Jokios kritikos iš už pasaulio sveikatą atsakingos organizacijos Kinija nesulaukė ir dėl didžiausio žmonijos istorijoje karantino – uždarydama kai kuriuos miestus, apribodama galimybes susisiekti, ji pažeidė daugiau kaip 50 mln. gyventojų teises.

2020 03 16 13:24
Spausdinti