Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


PASAULIS 2022. LIETUVA
Nugalėti moralinę paniką
Jūratė Juškaitė
J. Juškaitė.

Žmogaus teisių klausimai, įsitikinusi Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė, meta iššūkį politinei kultūrai Lietuvoje.

Žmogaus teisių klausimams įsitvirtinant politinėje Lietuvos darbotvarkėje, 2022 m. kaip niekada anksčiau verčia susimąstyti apie politinę kultūrą šalyje. Kitaip rizikuosime subyrėti į šipulius ir pradėsime dvejoti dėl savo vertybinės krypties.

2021-ųjų lapkričio viduryje pasirodė kasmetė Lietuvos socialinių mokslų centro visuomenės nuomonės apklausa. Ji aiškiai indikuoja, kad, palyginti su ankstesniais metais, pastebimai išaugo socialinė distancija pabėgėlių atžvilgiu. Beveik pusė (47 proc.) apklausoje dalyvavusių Lietuvos gyventojų nurodė, kad nenorėtų su pabėgėliais gyventi kaimynystėje (2020 m. – 27 proc. respondentų). Maždaug tiek pat nenorėtų pabėgėliams išnuomoti būsto.

Tokios visuomenės nuomonės tendencijos nestebina. „Media4Change“ vykdoma stebėsena rodo, kad žiniasklaidoje dominuoja ne žmogiškumo ir racionalaus problemos sprendimo paieškos naratyvai, o skambios prieš migrantus nukreiptos politikų frazės.

2022 01 03 06:40
Spausdinti