Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KOMENTARAS
Ar investuotojus vesime tik pro tarnybinį įėjimą?
Živilė Kriščiūnė

Kas ketverius metus verslas iš valdžios išgirsta pažadų spręsti problemas, gerinti veiklos sąlygas, kurti investicijoms palankią aplinką. Deja, iki šiol nemažai užmojų atsiremdavo į tarpinstitucinių ginčų ir abejingumo sieną, todėl kaskart nauja valdžia, sėdusi į ankstesnės valdžios jau važinėtas roges ir prašliuožusi tomis pačiomis vėžėmis, pažerdavo fragmentiškų ir trumpalaikių sprendimų.

Palankesnių verslo sąlygų ieškančių investuotojų viliotinį šokame ne vieni – su kitomis valstybėmis, ypač kaimynėmis. Lietuva, kaip investicijoms patraukli aplinka, kasmet pristatoma prestižiniuose investuotojams skirtuose renginiuose, kur šimtai tūkstančių skiriami akį traukiantiems stendams, lankstinukams, filmams ir įvaizdžio strategijoms kurti.

Šalies rinkodara – labai svarbu, tačiau kad ir kaip patraukliai save pristatytume, geriausia reklama – Lietuvoje jau investavusių bendrovių atsiliepimai apie mūsų šalį. O jie nesikeičia jau daug metų. Stambiausius ir aktyviausius investuotojus Lietuvoje vienijančios asociacijos „Investuotojų forumas“ reguliariai atliekamo Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indekso tyrimo duomenimis, per dešimtmetį teigiamų pokyčių verslo aplinkoje būta (pavyzdžiui, darbo santykių reguliavimo srityje), nuotaikos gerėja, tačiau optimizmą slopina sisteminių reformų nepaliestos sritys: švietimas, pernelyg uolus ir biurokratiškas verslo reguliavimas ir jo sukuriama našta, vis dar gaji korupcija, žemas viešojo sektoriaus efektyvumas ir pernelyg dažna ūkinę veiklą reglamentuojančių teisės aktų kaita.

Teritorijų planavimo procesas, nepaisant reformų, vis dar ilgas ir klaidus, o darbuotojų iš trečiųjų šalių įdarbinimo procedūros – painios. Pokyčiai šiose srityse yra būtini (ir greitai!), jei norime tapti konkurencinga, modernia šalimi. Tai savo ataskaitose mums primena ir tarptautinės organizacijos, jų sudaromi įvairūs šalių konkurencingumo indeksai.

2021 02 25 06:00
Spausdinti