Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


KORONAVIRUSAS
Ar gelbėsime Seimo narį ir milijonierių?
Artūras Jonkus

Prieš porą dienų Vokietija paskelbė, kokiais kriterijais vadovaujantis bus pasirenkama, kurį ligonį gydyti, jei neužteks plaučių ventiliavimo aparatų ir teks rinktis. 

Vokiečiai ne tik nusprendė, bet pristatė žurnalistams ir visuomenei. Gyvenimas verčia priimti sunkius sprendimus ir skirtingose visuomenėse tai sprendžiama skirtingai. Vokiečiai nori susitarti dėl kriterijų, kad nuimtų spaudimą gydytojams ir nepaliktų jų vienų tokiomis sudėtingomis sąlygomis. 

Lietuvoje prieš kurį laiką net teorinis klausimas, ką pasirinkti gelbėti – dvi gyvybes ar keturias, sukėlė pasipiktinimą „Tūkstantmečio vaikų“ viktorinos rengėjais. Nors klausimas Lietuvai irgi jau nebe retorinis ir gali tekti rinktis.

Prieš keletą dienų sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, atsakydamas į žurnalistų klausimą, paskelbė, kad Lietuvoje bus vienintelis kriterijus – amžius. Neaišku, ar tai yra paties ministro nustatytas kriterijus, ar tartasi su gydytojais ir jų organizacijomis. Lietuvoje prioritetas jaunesniems nei 60 metų ligoniams. Tuo tarpu Vokietijoje nustatyta keletas kriterijų, ir amžius nėra tarp jų. Vokiečiai atsižvelgs į virusinės infekcijos sunkumą, antrines ligas ir paciento valią, tačiau amžius ir socialinė padėtis nebus svarbūs.

Pagal Lietuvos sveikatos ministro paskelbtą kriterijų nė vienas Seimo narys, vyresnis nei 60 metų, negaus gydymo, jei teks rinktis iš keleto pacientų. Ir tokių yra daugiau nei 50, įskaitant Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir kelis jo pavaduotojus. 

Ar tikrai gydytojai ir ligoninių vadovai išdrįstų vadovautis šiuo ministro skelbtu kriterijumi, susidarius kritinei situacijai? Matyt, situacija labiau būtų panaši į filme „Užkratas“ parodytą epizodą, kai vietoj daktarės, tyrusios virusą ir užsikrėtusios, izoliuota kapsule pargabentas buvo senatorius, o ji palikta mirti. 

Lietuvos verslininkams, kuriems per 60 metų, patartina su savimi atsivežti plaučių ventiliatiorių, jei, neduok Dieve, patektų į tokią situaciją. Pažiūrėjus į TOP 500 sąrašą, tokių būtų ne taip jau ir mažai.

Vokietijoje sprendimą pagal nustatytus kriterijus priims trijų gydytojų konsiliumas. Kokia tvarka nustatyta Lietuvoje, sunku pasakyti, bet akivaizdu, kad ligoninių vadovai jau dabar turėtų paprašyti aiškaus ir dokumentuoto išaiškinimo, jei nenori vėl būti palikti kraštiniais, kai teks spręsti etikos klausimus, apie kuriuos Lietuvoje net bijoma kalbėti.

Artūras Jonkus yra komunikacijos konsultantas, „Agency 1323“ partneris

2020 03 30 10:34
Spausdinti