Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


PASAULIS 2022. REDAKTORIAUS SKILTIS
2022-uosius pasitinkant: ką Lietuvai ir pasauliui atneš dar vieni metai?
Ovidijus Lukošius

Prieš naujuosius metus sau duodami pasižadėjimai ir lūkesčiai turi ypatybę likti neišsipildę. Panašiai nutiko 2021-aisiais, kurių išvakarėse tikėjomės, kad atsiradus vakcinoms greitai nugalėsime ir pamiršime pandemiją, o kitos tuo metu jaudinusios bėdos, pavyzdžiui, dėl žiauriai persekiojamų Aliaksandro Lukašenkos režimo priešininkų kaimynėje Baltarusijoje, kaip nors irgi išsispręs.

2022-ųjų išvakarėse iš ateinančių metų tikimės beveik to paties. Įveikti pandemiją, nors vis atsiranda naujų viruso atmainų ir skiepams priešinasi geras penktadalis visuomenės. Dėl Baltarusijos lūkesčiai netgi mažesni – tikimės, kad bent jau pavyks nutraukti cinišką režimo ataką, naudojantis migrantais šantažuoti Lietuvą, Lenkiją ir visą ES.

2022-ieji Lietuvai nieko ypatingo nežada. Rinkimų nebus, tad politikai murdysis įprastose intrigose, kuriose aktyviausiai dalyvaus konservatoriai ir „valstiečiai“ iš Seimo bei patarėjai iš prezidentūros rūmų. Kaip jau tapo įprasta, bent jau pirmoje metų pusėje skaičiuosime naujus COVID-19 atvejus ir apgręžtus migrantus. Biurų darbuotojai ir toliau dirbs mišriu režimu, ir tai sustiprins įspūdį, kad aplinkui nieko nevyksta. Net žiemos olimpinės žaidynės, vasario 4-ąją prasidėsiančios Pekine, nuotaikos nepraskaidrins, nes Lietuvos sportininkai medalių nelaimės. Omikron atmaina gali sužlugdyti planus ir patiems Alpėse ar Tatruose ant slidžių pramankštinti sąnarius.

Ekonomikoje lūkesčiai nebus ambicingi. Gyventojai tikėsis mažesnės infliacijos, vartotojai ir pramonė – žemesnių elektros ir dujų kainų, darbdaviai – užpildyti tuščias darbo vietas. Jei gyventojai ir toliau vengs išlaidauti, o pinigus leis tik dideliems pirkiniams, ir toliau stebėsime sparčiai augančias nekilnojamojo turto kainas didmiesčiuose ir pajūryje. Automobilių gamintojams dėl puslaidininkių krizės sumažinus gamybos apimtį gero gyvenimo grimasa taps burbantys pirkėjai, kad naujagimio galima susilaukti greičiau nei užsakyto madingo SUV.

Pasaulyje vyraus panašios nuotaikos. Dėmesio centre bus JAV ir Kinijos konfliktas, laimė, nevirsiantis kaktomuša. Ištįsusio laiko nuojautą stiprins tie patys veidai naujienų laidose: Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dar labiau verš represijų kilpą, kvailysčių gali prikrėsti desperacijos apimtas A. Lukašenka, o 2022-aisiais vyksiančiame Kinijos komunistų partijos suvažiavime Xi Jinpingas sulaužys susitarimą ir valdžioje liks dar bent penkeriems, o gal net dešimčiai metų. Į diplomatinį konfliktą su oficialiuoju Pekinu ne juokais įsivėlusi Lietuva labiau domėsis ne tik Rusijos ir Baltarusijos, bet ir Kinijos reikalais.

Demokratiniame Žemės pusrutulyje intrigos gali būti daugiau. Po šešiolikos metų valdžioje su Angela Merkel jausis atsisveikinę ne tik vokiečiai, bet ir dauguma europiečių – visi spėlios, kas taps naujuoju Bendrijos lyderiu. Ryškiausias pretendentas Emmanuelis Macronas pirmiausia turės apsiginti pozicijas Paryžiuje – pergalė dėl antros prezidento kadencijos nėra užtikrinta, bet šansai labai dideli. Kadangi jam antrajame ture teks varžytis su kraštutinės dešinės kandidatu (dar nežinia kuriuo), E. Macrono pergalę sveikins visi Senojo žemyno liberalai. Vyšnia ant torto galėtų tapti taip pat balandį vyksiantys rinkimai Vengrijoje, jei susivienijusi opozicija iš premjero posto išverstų Viktorą Orbáną.

Žvelgiant į JAV apims déjà vu jausmas, kai vidurio kadencijos rinkimuose demokratai praras vietų Kongrese ir Senate, o Donaldas Trumpas grasins vėl stoti į kovą dėl prezidento posto ir dėl to sulauks didelio respublikonų entuziazmo.

Politika ir politikai linkę nuvilti. Laimė, yra sričių, kurioms pokyčiai, kūrybiškumas ir stereotipų laužymas yra tarsi medus ant duonos. Atradimų džiaugsmo 2022-aisiais ieškokime verslo, mokslo ir meno pasaulyje.

Decentralizuotos finansų paslaugos, garbinamos technologijoms neabejingų entuziastų, išjudino ne tik tradicinius, bet ir centrinius bankus, kurie vis rimčiau ruošiasi išleisti skaitmeninius pinigus. 2022-aisiais itin svarbių premjerų gal dar nebus, bet kalbų apie tai – iki soties. Versle tvarumo ir žalumo siekiai maišysis su koronaviruso pamokomis – biurai taps mažesni ir žalesni, nyks darbui ir poilsiui skirto laiko bei vietos ribos, o didžiausia konkurencija vyks dėl baterijų ir puslaidininkių – ir dėl pačių produktų, ir dėl žaliavų jiems gaminti.

Mokslo pasaulyje stebėsime dvi svarbiausias kryptis. Į kovą su koronavirusu įsitraukę mokslininkai atrado efektyvių ginklų kovoti ir su kitomis žmoniją kamuojančiomis ligomis. O vėl įsismarkavusiose kosmoso lenktynėse varžysis ir valstybės, ir privačios bendrovės.

Karantino ir apribojimų prispausti meno kūrėjai taip pat prikaupė energijos, kuri toliau veršis ir 2022-aisiais – Lietuvoje ir pasaulyje netrūks teatro ir kino premjerų, parodų ir renginių. Galiausiai metų pabaigoje Katare vyks pasaulio futbolo čempionatas.

Tad bus pakankamai progų išsivaduoti iš pandemijos sukeltos melancholijos, tereikia plačiau atverti langą į pasaulį. Pradėti galima nuo žurnalo „Pasaulis 2022“ puslapių.

Ovidijus Lukošius yra „Pasaulis 2022“ redaktorius

BEREKLAMOS:

2021 12 30 05:00
Spausdinti