Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
T. Roosalu: jei problemos nematome, nereiškia, kad jos nėra
Morta Masiulytė
Piret Räni nuotr.

Už vyrų darbą ir tai, kaip jie jį atlieka, esame linkę sumokėti daugiau, sako Talino universiteto mokslininkė, sociologė Triin Roosalu. Mortai Masiulytei ji pasakoja apie tai, kaip atlyginimų skirtumą tarp vyrų ir moterų mato Estijos įmonės ir kodėl jį mažinti turėtų būti aktualu ne tik moterims.

2019 m. Estijoje buvo fiksuotas didžiausias vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumas visoje ES ir siekė 21,7 proc. Bendrijos vidurkis – 14,1 proc. Mažiausias atotrūkis buvo Liuksemburge (1,3 proc.). Kitaip tariant, Estijoje moterys gauna penktadaliu mažesnį atlyginimą nei vyrai. Kaip, jūsų nuomone, galima tai paaiškinti? Ar tai tikrai taip blogai, kaip skamba?

– Iš tiesų geras klausimas – ar tai tikrai taip blogai, kaip skamba? Kitaip tariant, ką iš tiesų mums sako šie duomenys? Atsakymo jau kurį laiką ieško tiek Estijos mokslininkai, tiek sprendimų priėmėjai. Naujausi duomenys rodo, kad per pastaruosius penkiolika metų situacija mūsų šalyje gerėjo, ir, verta pabrėžti, labai stipriai. Artėjame prie geriausią padėtį šiuo klausimu demonstruojančių valstybių, tačiau stiebtis dar tikrai yra kur.

Kita vertus, ką apskritai reiškia turėti normalų darbo užmokesčio skirtumą tarp lyčių. Koks jo lygis visuomenei būtų priimtinas? Dėl to visuomenėje, matyt, turėtų būti susitarimas.

2021 08 13 06:32
Spausdinti