Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Lietuvą gyręs „Forbes“ vyriausiasis redaktorius S. Forbesas kritikuoja naująjį GPM
Gytis Kapsevičius
Steve'as Forbes'as (Scanpix nuotr.).

Seimui nubalsavus už mokesčių reformą, Lietuva dirbančiuosius apmokestins dviem gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifais – 20 ir 27 proc. Jungtinių Valstijų ekonomikos žurnalo „Forbes“ vyriausiasis redaktorius Steve'as Forbesas, vienoje savo knygų gyręs Lietuvą už sprendimą taikyti fiksuotą 15 proc. GPM mokestį, šiandien linki susigrąžinti tai, kas prarasta. Interviu specialiai IQ žurnalui jis papasakojo, kodėl siūlytų visoms valstybėms kuo paprastesnius mokesčius ir ką Lietuvai gali atnešti tokie pasikeitimai.

– Savo knygoje „Fiksuoto mokesčio revoliucija“, išleistoje 2005 m., gyrėte kai kurias Rytų ir Vidurio Europos šalis dėl to, kad gyventojų pajamas jos apmokestina fiksuotu tarifu. Tačiau nuo dabar lietuviams bus taikomi du tarifai, panašų sprendimą pernai priėmė latviai. Ar galime tikėtis, kad ši tendencija ir toliau tęsis?

– Na, tai mums primena, kad turime būti budrūs, gintis nuo politikų, kuriems niekuomet neužtenka pinigų išlaidoms. Jie nuolat randa priežasčių ištraukti daugiau pinigų iš visuomenės.

Jie ignoruoja pavyzdžius, tokius kaip Honkongas, kuris pritaikė žemus mokesčius ir ši priemonė su laiku pakėlė jo pragyvenimo lygį. Keldami mokesčius mažiname kapitalą, kas reiškia mažiau investicijų, o be jų, ekonomika lėčiau augs ateityje. Tai elementarūs dalykai – ilguoju laikotarpiu didelių mokesčių sistemos neveikia.

2018 07 06 12:22
Spausdinti