Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
K. Barley: „ES remia vyriausybes, kurios niekina Europos vertybes. Tai – groteskiška“
Margarita Vorobjovaitė
Margarita Vorobjovaitė
K. Barley: „Lenkija ir Vengrija dabar pasinaudos veto ir apgins viena kitą. Tai – užburtas ratas.“.

Šiuo metu ES susiduria su vienu didžiausių iššūkių per visą gyvavimo laikotarpį: dėl COVID-19 uždaromos valstybių sienos, o pati Bendrija kaltinama neveiksnumu. Tačiau iššūkių būta ir prieš pandemiją. Lietuvoje viešėdama Europos Parlamento (EP) pirmininko pavaduotoja Katarina Barley IQ žurnalistei Margaritai Vorobjovaitei papasakojo, kuo ES gyvena pastaruoju metu: ar įmanomas susitarimas su Lenkija bei Vengrija ir kur nuves kai kurių Bendrijos šalių spaudimas atšaukti sankcijas Rusijai?

ES vienybei iškilę nemažai iššūkių. Ryškėja dvi labai prieštaringos nuomonių stovyklos. Federalizacijos šalininkai teigia, kad mums reikėtų stiprinti ES, kurti bendras karines pajėgas. Kitoje barikadų pusėje – tautų Europos šalininkai. Ar įmanomas konstruktyvus šių grupių dialogas ir sutarimas dėl efektyvios bendros užsienio ir vidaus politikos?

– Europa yra nuolatinis dialogas. Dėl to viskas taip sudėtinga, tačiau kartu tai sėkmės paslaptis, užtikrinanti taikų mūsų visų sugyvenimą. Be abejo, lūkesčiai yra labai skirtingi ir neįmanoma jų sujungti. Geriausia, ką galime padaryti – atrasti kompromisą. Manau, kad mums reikia daugiau europinės integracijos mokesčių įstatymų, užsienio politikos ar saugumo srityse. Tačiau visi privalome susitelkti ties svarbiausiais uždaviniais ir rimčiau žiūrėti į subsidiarumo principą. Ne visi sutiks su mano žodžiais, tačiau tokia yra EP pozicija, ir mes esame įsitikinę, kad tai – teisinga.

– Europoje kylančios populizmo bangos pridarė nemažai rūpesčių. Ar ES turi receptą, kaip su tuo tvarkytis?

2020 05 25 05:30
Spausdinti