Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
J. Sipheris: mes daug stipresni Maskvoje nei V. Putinas – Vakaruose
Evaldas Labanauskas

Johnas Sipheris ne iš nuogirdų žino Rusijos reikalus. Jis dirbo Maskvoje, buvo vienas aukščiausių JAV centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovų, atsakingų už Rusiją. Savo atsiminimais ir įžvalgomis jis pasidalijo su IQ biuro Briuselyje vadovu Evaldu Labanausku.

– Teko klausytis keletą jūsų interviu jei teisingai supratau, Rusijoje dirbote praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį, kai sena sovietinė sistema griuvo. Turbūt įdomūs buvo laikai?

– Dirbau Maskvoje dešimtojo dešimtmečio pradžioje. Tuo metu dėl šnipinėjimo buvo suimtas CŽA pareigūnas Aldrichas Amesas. (1994 m. A. Amesas nuteistas kalėti iki gyvos galvos be teisės į malonę už tai, kad nuo 1985 m. KGB perdavinėjo slaptą informaciją – IQ past.)

Buvau jaunesnysis pareigūnas, dirbau gatvėje su šaltiniais. Tik vėliau tapau CŽA vadovo pavaduotoju Rusijos programai („Russia House“), dirbau per Rugsėjo 11-ąją ir po to. Dalyvavau suimant Federalinio tyrimų biuro specialųjį agentą Robertą Hansseną. (2002 m. R. Hanssenas buvo nuteistas 15 kartų iki gyvos galvos be teisės į malonę už tai, kad nuo 1979 iki 2001 m. šnipinėjo sovietų, vėliau Rusijos karinei žvalgybai GRU – IQ past.)

2022 01 13 06:45
Spausdinti