Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
J. Sartas: „Informacinė erdvė šiandien yra virtusi karo lauku“
Kotryna Tamkutė

Žmonėms vis sunkiau sprendimus priimti racionaliai, įsitikinęs NATO Strateginės komunikacijos kompetencijos centro vadovas Janis Sartas. IQ apžvalgininkei Kotrynai Tamkutei jis pasakojo, kaip savo įtakai didinti viruso COVID-19 pandemiją išnaudoja Kinija ir Rusija.

Dezinformacijos ekspertai visame pasaulyje ragina politikus atkreipti dėmesį į melagingų naujienų plitimą, itin suaktyvėjusį pasaulį apėmus koronaviruso pandemijai. Kaip tokio pobūdžio krizes informacinėje erdvėje išnaudoja priešiškos jėgos?

– Dezinformacijos ir melagingų naujienų pliūpsnis viešojoje erdvėje šiuo metu tikrai matomas, tačiau tai neturėtų mums kelti nuostabos – nei vienas, nei kitas iš šių fenomenų nėra naujas. Kaip ir jų plėtros tendencija. Kita vertus, reikia sutikti su tuo, kad pastaruoju metu apčiuopiame itin staigius pokyčius mus supančioje informacinėje aplinkoje – tradicinės žiniasklaidos priemonės apleidžia išsikovotas aukštas populiarumo pozicijas, atsiranda vis daugiau socialinių tinklų įrankių. Tai atveria dar daugiau galimybių dezinformacijai sklisti.

Žinoma, krizės laikotarpiu, kai žmonės yra sunerimę ir netikri dėl to, kas vyksta šiandien, taip pat dėl ateities, jie vartoja labai daug informacijos. Jiems svarbūs ne tik įvairūs su krize susiję praktiniai aspektai, bet ir sprendimai dėl rytojaus – pateisinami nežinomieji. Tokia aplinka palanki dezinformacijai ir neišsamiai informacijai plisti. Itin aršios kampanijos – viso to vyšnia ant torto.

2020 07 02 05:30
Spausdinti