Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


I. Krastevas: „Kam nors atidavę per daug galios, niekada nebūsime tikri, kaip ji gali būti panaudota“
Kotryna Tamkutė
Ivanas Krastjevas (E. Blaževičiaus nuotr.).

Europa kenčia ir panikuoja, IQ apžvalgininkei Kotrynai Tamkutei sakė politikos apžvalgininkas Ivanas Krastevas. Paradoksalu, tačiau dėl savo pačios sukurto gėrio.

– Ilgą laiką diskutuodami apie Europos ateitį, tarp didžiausių iššūkių minėdavome demokratijos deficito bei ES integracijos procesus. Šiandien atrodo, kad šie procesai nebeatliepia visuomenės realijų, o svarbiausia problema tampa ne kas kitas, o demografiniai pokyčiai tiek Vakarų, tiek Rytų Europos valstybėse. Kokias to priežastis įžvelgtumėte?

– Jei žiūrėtume tik į pilkus skaičius, rodančius, kiek nuo 2015 m. į Europą pateko žmonių, nesuprastume, kodėl tai taip reikšminga. Juk Europa – pakankamai didelė erdvė, kurioje gyvena daugiau kaip 700 mln. žmonių. 2016 m. pabaigoje Europą pasiekė vos daugiau nei 5 mln. pabėgėlių. Tačiau mes visi matėme, kaip migracijos krizė paveikė ES egzistavimo pamatus.

Kaip tai paaiškinti? Palyginti. Europą ištikusi pabėgėlių krizė mūsų sąmonėje suvokiama lygiai taip pat, kaip amerikiečių ‒ 2001 m. rugsėjo 11-osios įvykiai Niujorke. Žinoma, 3 tūkst. žuvusiųjų yra katastrofa. Tačiau esame matę ir gerokai didesnių tragedijų. Visgi tai iš tiesų paveikė mūsų pasaulio suvokimą. Tas pats nutiko ir europiečiams.

2018 10 08 14:40
Spausdinti