Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Guillermo Velasco: „Smegenų dirbtinis intelektas neaplenks“
Gytis Kapsevičius
(Liudo Masio nuotr.).

Pasaulyje, kuriame viskas skaitmeninama, liko dar neištyrinėtų žemynų. Vienas iššūkių – visiškai atkurti žmogaus smegenis kompiuteryje. Šiuo tikslu 2013-aisiais pradėtas dešimt metų truksiantis „Human Brain Project“ (HBP) – vienas ambicingiausių ES finansuojamų projektų. Prie jo Madrido politechnikos universitete dirbantis inovacijų ir technologijų perdavimo mokslinis vadovas dr. Guillermo Velasco IQ apžvalgininkui Gyčiui Kapsevičiui atskleidė projekto iššūkius ir paragino nesibaiminti dirbtinio (DI) intelekto viršenybės.

– HBP yra labai ambicingas, milijardo eurų finansinę injekciją iš ES gavęs projektas. Kuo jis skiriasi nuo kitų smegenis tyrinėjančių projektų?

– HBP yra ypatingas ir, sakyčiau, mįslingas. Suprasti žmogaus smegenis labai sudėtinga, nes jose yra daugiau nei 80 mlrd. tarpusavyje sujungtų neuronų. Už mūsų emocijų, šypsenų, jausmų ir asmenybių slypi elektrinių ir cheminių signalų kaskados. Įstabu žinoti, kad jūsų charakteris gali būti paaiškintas per tokią prizmę.

Taigi, kaip turėtume tvarkytis su šiuo kompleksiškumu? Čia egzistuoja skirtingi lygmenys – nuo vienos sinapsės iki visų smegenų. Turime perprasti viską, kas yra tarp jų, ir tai padaryti mums padeda galingi kompiuteriai.

2019 01 16 11:17
Spausdinti