Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
G. Verhofstadtas: „Dabartiniai laikai yra išskirtiniai, todėl politika turėtų būti atvira pokyčiams“
Evaldas Labanauskas
Europos Parlamentas
G. Verhofstadtas.

Ko laukti iš Konferencijos dėl Europos ateities? Atsakymo su vienu šios konferencijos vadovų, buvusiu Belgijos premjeru ir ES politikos mohikanu Guyumi Verhofstadtu ieškojo Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas.

Dar 2019 m. kovo mėnesį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas iškėlė susirinkimo, kuriame būtų apsvarstyta ES ateitis, idėją. Netrukus į savo programą ją įtraukė ir tuomet Europos Komisijos vadove tapusi Ursula von der Leyen. 2020 m. tiek dėl pandemijos, tiek iš dalies dėl nesutarimų ar didelio entuziazmo nebuvimo konferencijos pradžia buvo nukelta į šiuos metus. Ir šiemet ne viskas ėjosi kaip per sviestą. Vis dėlto gegužės 9-ąją, Europos dieną, Strasbūre įvyko oficialus Konferencijos dėl Europos ateities atidarymas.

Konferencijai, į kurią įeis Europos Parlamentas, Europos Komisijos, šalių narių, regionų ir pilietinės visuomenės atstovai, pirmininkaus trijų institucijų įgaliotiniai – Europos Komisijos vicepirmininkė Dubravka Šuica, šiuo metu Europos Tarybai pirmininkaujančios Portugalijos valstybės sekretorė ES reikalams Ana Paula Zacarias ir ilgametis Europos Parlamento narys, žinomas euroentuziastas G. Verhofstadtas.

Abejonių, kad Konferencija dėl Europos ateities projektuos dar labiau integruotą, federalistinę ES, nekyla, tačiau kaip visa tai įsivaizduoja ir ką tai reikš šalims narėms, tarp jų Lietuvai, mintimis pasidalijo vienas konferencijos pirmininkų G. Verhofstadtas.

2021 06 16 07:00
Spausdinti