Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
G. Jeglinskas: NATO principas yra kompromisas
Evaldas Labanauskas
NATO nuotr.
G. Jeglinskas.

Apie pagrindinius NATO iššūkius ir sprendimų paieškas bei Lietuvos galimybes nedideliame kabinete, bet su vaizdu į NATO būstinės paradines duris IQ Briuselio skyriaus vadovas Evaldas Labanauskas kalbėjosi su Aljanso generalinio sekretoriaus pavaduotoju Giedrimu Jeglinsku.

– Teko skaityti jūsų komentarą apie NATO idėjų akceleratorių, taip pat apie tai dažnai kalbate tarptautinėse konferencijose, kad ir neseniai Vilniuje įvykusiame tarptautiniame gynybos technologijų renginyje „Baltic Miltech Summit 2021“. Pagrindinė jūsų mintis, kad NATO idėjų akceleratorius – tai galimybė tiek Lietuvos kariuomenei, tiek mūsų šalies startuoliams. Teoriškai skamba gražiai, o kaip tai atrodo praktiškai?

– Pradėkime nuo bendro tikslo – ką mes, NATO, norime su šiuo projektu pasiekti. Norime, kad šalys narės ir pats Aljansas toliau technologiškai progresuotų, kad neatsiliktume nuo konkurentų ir priešininkų.

NATO aktualumą lemia daug aspektų, be kita ko – politinis konsensusas ir karinė galia. Kad išlaikytume karinį pranašumą, turime investuoti į technologijas. Žinia, privatus sektorius labai daug investuoja į tokias technologijas kaip dirbtinis intelektas (DI), autonomija, biotechnologijos, kosmosas ir t. t., bet viešasis sektorius atsilieka. Todėl idėja ta, kad Aljansas, kaip 30 šalių grupė, turėtų lyderiauti ir rodyti kelią, kurios technologijos karinėje srityje yra svarbios. Galėtume tas technologijas išplėtoti ir integruoti į bendrus pajėgumus.

2021 11 11 06:45
Spausdinti