Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Finansinių nusikaltimų ekspertas G. Barrow: „Jei norite plauti pinigus, nusipirkite banką“
Kotryna Tamkutė
(Evgenia Levin nuotr.).

Bankuose yra daug nešvarių pinigų, įsitikinęs Didžiosios Britanijos finansinių nusikaltimų ekspertas Grahamas Barrow. Ir artimiausiu metu niekas nesikeis. Jis IQ apžvalgininkės Kotrynos Tamkutės dėmesį atkreipė į padėtį Baltijos valstybėse – pinigų plovimo profesionalų vartais į Europą laikomos šalys pačios dėl to nekaltos.

– Kokia yra pinigų plovimo schema? Tikriausiai ne veltui ji dažnai lyginama su skalbimo mašinos veikimu?

– Pirmiausia reikia turėti galvoje, kad pinigų plovimas gali būti vietos lygmens, pavyzdžiui, vykdomas jūsų šalyje: pinigai generuojami ir plaunami, tarkime, iš prekybos narkotikais. Tai vyksta tik vienoje valstybėje ir nedideliu mastu. Gerokai įdomesnius atvejus vadinu laundromatais – tai profesionaliai įgyvendinamos pinigų plovimo operacijos, kurias valdo žmonės, savo paslaugas parduodantys nusikaltėliams arba korumpuotiems politikams.

Per pastaruosius kelerius metus nustatėme ne vieną laundromatą Rusijos, Azerbaidžano, Moldovos bankuose, itin griausmingas buvo „Danske“ banko skandalas Taline. Jie nėra individualūs, greičiau persidengiantys ir įgyvendinami naudojantis tų pačių žmonių Rusijoje, Azerbaidžane, Ukrainoje, Uzbekijoje ir kitose šalyse tinklais. Jie apraizgę šimtus įmonių visame pasaulyje, disponuoja šimtais milijardų JAV dolerių. Laundromatai susiję ne su individualiomis banko sąskaitomis, o su korporatyvine bankininkyste. Jų mechanizmai leidžia nešvariems pinigams patekti į finansų sistemą, o iš jos išeina švarūs, gražūs ir galimi naudoti.

2019 08 05 03:05
Spausdinti